Пусићка за рјешење проблема око моста Пељешац

Министар спољних послова и европских интеграција Хрватске Весна Пусић сматра да се до рјешења било којег проблема може доћи искључиво дијалогом, односно аргументованим разговором заинтересованих страна, па тако и проблема о изградњи моста Пељешац – копно. „У сваком случају, Хрватска мора повезати своју територију, која ће врло брзо постати и европска, а пролаз мора бити […]

петак, 27 јула, 2012 / 15:58

Министар спољних послова и европских интеграција Хрватске Весна Пусић сматра да се до рјешења било којег проблема може доћи искључиво дијалогом, односно аргументованим разговором заинтересованих страна, па тако и проблема о изградњи моста Пељешац – копно.

„У сваком случају, Хрватска мора повезати своју територију, која ће врло брзо постати и европска, а пролаз мора бити несметан и због будућег уласка Хрватске у Шенген“, рекла је Пусићева, коментаришући противљење БиХ обнављању идеје о изградњи моста Пељешац – копно.

Пусићева је најавила да ће представници Хрватске и БиХ у септембру разговарати са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом о рјешавању садашњих граничних прелаза на улазу и излазу из неумског подручја, који морају бити готови до 1. јула наредне године када Хрватска постаје чланица ЕУ.

Она каже да ће разговарати и са другим представницима Европске комисије, посебно онима који се баве фитосанитарним стандардима, јер је то врло важна компонента.

На питање да ли ће ЕУ пристати на финансирање пројекта Пељешац-копно, вриједног 300 милиона евра , Пусићева је за агенцију "Анадолија" рекла да се пројект изградње Пељешког моста може кандидовати за средства из европских фондова под условом да Хрватска изради студију изводљивости које показују да је мост најбоље рјешење.

„То значи да се, осим финансијске компоненте, у обзир узме и низ додатних елемената – политичка и техничка изводљивост, питање заштите околине…Студија ће се моћи финансирати из ИПА фондова, а узеће у обзир неколико опција, дакле и мост; и коридор кроз неумско подручје, комбинацију коридора и трајекта, другим ријечима – сва могућа рјешења", рекла је она.