Пусић: Испитати спорне законе Србије и Хрватске

Хрватски министар иностраних послова Весна Пусић сматра да треба испитати законе Србије и Хрватске о процесуирању ратних злочина, јер они представљају кочницу за рјешавање овог проблема. "Једна (кочница) је српски закон који проширује јурисдикцију српског правосуђа и изван подручја Србије, који је, по мом мишљењу, проблематичан. С друге стране, имамо хрватски закон о ништавости српских […]

недеља, 8 јануара, 2012 / 10:56

Хрватски министар иностраних послова Весна Пусић сматра да треба испитати законе Србије и Хрватске о процесуирању ратних злочина, јер они представљају кочницу за рјешавање овог проблема.

"Једна (кочница) је српски закон који проширује јурисдикцију српског правосуђа и изван подручја Србије, који је, по мом мишљењу, проблематичан. С друге стране, имамо хрватски закон о ништавости српских оптужница који је такође проблематичан. И један и други отежавају рјешавање проблема", рекла је Пусићева за београдски "Блиц".

Одговарајући на питање да ли ће Хрватска заиста повући тужбу за геноцид против Србије, Пусићева је рекла да је важно да се бар покуша изнаћи рјешење. "У најгорем случају и ако не успијемо, бићемо на истом на чему смо данас", сматра Пусићева.

Према њеном мишљењу, прије свега је потребно ријешити проблем несталих, опљачкане имовине и ратних злочина. "Ако у томе успијемо уз помоћ међудржавних споразума, онда ћемо направити корак напријед. То није процес који се може ријешити одмах. Ако то ријешимо, на дневни ред можемо ставити и могућност повлачења тужби", рекла је шеф хрватске дипломатије.

Она је навела да је било неких помака у враћању имовине и да ће бити додатног враћања умјетничког и културног блага.

"Када је ријеч о несталима, има још око 1 000 људи за које се не зна гдје су и то треба ријешити. Било је помака и у питањима оптужених и осумњичених за ратне злочине, али не довољно. Почела је сарадња тужилаштава, међутим, то је у предизборној кампањи прекинуто", рекла је Пусићева.

Она је додала да није у интересу ни Србије, ни Хрватске да Хрватска блокира улазак Србије у ЕУ због неријешеног спора око границе на Дунаву."Искуство које смо ми имали са Словенијом око Пиранског залива говори да је, уколико је могуће, проблеме најбоље ријешавати билатерално, а ако није, и међународни судови и међународне арбитраже су за људе", рекла је Пусићева.