Пуповац: Срби у политичком и уставном гету

Уставни суд Хрватске вратио је Србе и друге мањине у политички и уставни гето тиме што је донио одлуку да поништи законске одредбе од прошле године према којима су Србима била загарантована три мјеста у Сабору, рекао је потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац. "Умјесто да им буде омогућено да до мандата долазе […]

уторак, 2 августа, 2011 / 06:47

Уставни суд Хрватске вратио је Србе и друге мањине у политички и уставни гето тиме што је донио одлуку да поништи законске одредбе од прошле године према којима су Србима била загарантована три мјеста у Сабору, рекао је потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.

"Умјесто да им буде омогућено да до мандата долазе на основу општег бирачког права, уз заштитну клаузулу од три мандата за ону листу или странку која освоји већину мандата, њих поново враћају у посебну изборну јединицу и доводе их у ситуацију да на бирачким мјестима буду питани желе ли гласати као Срби или као грађани", истакао је Пуповац.

Он је додао да се на тај начин Срби и остали припадници националних мањина сегрегирају, те да се угрожава тајност бирања и одузима им се једна од основних уставних вриједности, а то је опште бирачко право уколико желе користити право да гласају за мањинске заступнике.

"То је најдиректније супротно члану 15. ставу три Устава Хрватске, који каже да припадници националних мањина, поред општег, могу имати и посебно право. Свих ових година то је тумачено тако да ако хоће имати посебно право морају се одрећи општег бирачког права. То је, према нашем мишљењу, неуставно и нецивилизацијски. И то је апсолутно недопустиво", истакао је Пуповац за данашње "Независне новине".

Говорећи о написима у макарском листу о гостима из БиХ који су названи "вишком", Пуповац је подсјетио да је протеклих година било на десетине инцидената када су људи који су били препознати као странци имали неугодности или били нападнути, због чега је "коначно вријеме да држава почне реаговати према људима који шире говор мржње".

Уставни суд Хрватске 29. јула је укинуо члан Закона о правима националних мањина који је Србима гарантовао најмање три посланичка мјеста. У члану 1 писало је да мањине заступљене с више од 1,5 одсто иду на опште изборе, док оне којих има мање имају двоструко право гласа. Укинута је одредба која је предвиђала да се најмање три мјеста резервисана за Србе у Сабору дају листи која је освојила већину у свим изборним јединицима, што је била СДСС.0 КОМЕНТАРА

  1. Господине Пуповац,помно сам прочитао Вашу бесједу,и јако ми је жао што је дошло до оваквог развоја политике у Хрватској,кад су у питању СРБИ.
    Овај коментар пишем из других побуда и запажања,дакле дали сте сада спремни као потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС),да се борите за права СРБА у Хрватској или само за политичка права СРБА.Рекло би се да је то исто,али обичан човјек СРБИН који је цијели живот радио у Хрватској,здушно се бори за своја социјална права,пензије-мировине,непокретну имовину итд,стога су основана многа Удружења,која Ви са Вашим пријатељима у Хрватском Сабору нисте ваљано заступали.
    Напросто немогу схватити,да Ви тек сада долазите до тих закључака,гдје сте користили СРПСКИ народ само пред изборе,гдје сте препустили многа Удружења да се грчевито сами боре пред Међународним институцијама,за своја неотуђива права.Удружени смо јачи,али само уз међусобно поштовање и уважавање.