Пуповац: Приклонићемо се и ХДЗ, није проблем

Посланик у Сабору Хрватске из Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио да та странка преферира да у формирању нове хрватске владе подржи коалицију на челу са Социјалдемократском партијом, али је рекао да није искључено да СДСС подржи и коалицију на челу са ХДЗ. Пуповац је рекао да би подршку десној коалицији пружили због потреба […]

недеља, 6 децембра, 2015 / 17:46

Посланик у Сабору Хрватске из Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио да та странка преферира да у формирању нове хрватске владе подржи коалицију на челу са Социјалдемократском партијом, али је рекао да није искључено да СДСС подржи и коалицију на челу са ХДЗ.

Пуповац је рекао да би подршку десној коалицији пружили због потреба стабилности земље.

"Наравно ако нађемо заједнички језик и усагласимо се око онога што нам је важно и од чега никако не бисмо могли да одступимо", рекао је Пуповац за новосадски "Дневник".

Према његовим ријечима, проблем је у томе што у ХДЗ-овој коалицији има усташофилних и антимањинских странака, а посебно антисрпских, због чега је тешко замислити да тако формирана влада буде политички стабилна и да има демократски профил и демократско лице.

"ХДЗ је о томе требало да размишља у протекле три године, када је водио антићириличну, антисрпску и антидемократску кампању, као што је о томе требало да размишља и током избора", рекао је Пуповац.

Пуповац је оцијенио да и највеће странке размишљају о томе да су нови избори најбоље решење, а било која влада не би могла бити стабилна без шест посланика мањина.

СДСС и Пуповца, који је почетком деведесетих био пресудни глас за укидање конститутивности српском народу у Хрватској, раније је напустио Мирко Рашковић, који је обећао подршку ХДЗ. Хрватски медији су објавили да је Рашковић, иако командант касарне у Книну, био агент хрватске обавјештајне службе, коме је по повратку у Хрватску експресно враћен стан, за шта су ургирали из врха хрватске политике.