Пуповац: Извјесно да ћу опет у власт

Владу Хрватске, извесно је, чиниће ХДЗ и Мост, али подржале су је и мањине. У току су разговори представника мањина са онима који су стожер будуће владе. Извесно је и да ће Срби учествовати у хрватској власти, каже за РТС Милорад Пуповац и додаје да се разговара о томе на ком нивоу ће бити обезбеђено њихово учешће.

среда, октобар 12, 2016 / 11:25

Владу Хрватске, извесно је, чиниће ХДЗ и Мост, али подржале су је и мањине. У току су разговори представника мањина са онима који су стожер будуће владе. Извесно је и да ће Срби учествовати у хрватској власти, каже за РТС Милорад Пуповац и додаје да се разговара о томе на ком нивоу ће бити обезбеђено њихово учешће.

 Председник Српског народног већа Милорад Пуповац каже за РТС да су усаглашени поједини делови договора када је реч о правима мањина, истичући да људи не знају како живе Срби у Хрватској.

Пуповац је, на запажање да Срби повратници у једном селу немају струју, а да нису поздрављена настојања да Срби учествују у раду јавних предузећа и установа, рекао да је посреди неспоразум.

"Могуће је, очито, и једно и друго. Људи не знају какав је живот Срба у Хрватској у срединама у којима живе, а неки, с друге стране, не мисле да је потребно да тај живот има људске карактеристике и стандарде од пре рата. Отуда неспоразум…", рекао је Пуповац у интервјуу за РТС.

Истиче да је неопходно да представници Срба учествују у решавању тих питања.

"А друго, зар није природно и нормално да се не ради по једнонационалном кључу, него да сви учествују, и представници мањина. То је оно што ми хоћемо", каже Пуповац.

Упитан чиме се може гарантовати положај мањина и да ли је то можда место потпредседника хрватске владе, Пуповац је рекао да је сигурно да ће се Србима осигурати учешће у институцијама власти.

"Међутим, на којем нивоу и до којег нивоа, видећемо наредних дана јер о тим стварима се разговара", рекао је Пуповац.

"Што се тиче једног дела, најзначајнијег, партиципације у Влади, то ће бити познато пре него што Влада буде изгласана. Што се тиче других нивоа партиципације, биће простора да се разговара након формирања Владе", објаснио је Пуповац.

На питање каква је судбина двојезичких табли у Вуковару, чији је Статут тренутно на оцени уставности, Пуповац је рекао да је Уставни суд рекао своје.

"Потом је Министарство управе затражило да се тај статут процени са становишта уставности, очекујемо да ће Уставни суд рећи своје мишљење о том статуту, а то минимално значи следеће: да представници Срба и Хрвата седну да темељем Устава и мишљења Уставног суда дођу до решења које ће моћи да се примени у граду Вуковару", рекао је Пуповац.

Упитан има ли места за оптимизам, будући да је, како пишу медији, пред новим премијером прворазредни задатак враћања оптимизма у Хрватску, између осталог и поправљање хрватско-српских односа, Пуповац је образложио своју изјаву да се човек попут Пленковића плаћа сувим златом.

"Он је човек натприродних способности, квалитета, вештина. Видећемо какву ће политику водити када је реч о решавању проблема Срба. Део пута смо добро прошли, сада долазимо на део који је захтевнији, видећемо како ћемо прићи и са колико задовољства ћемо завршити тај пут", поручио је председник Српског народног већа.

"Када је реч о жељи да смири атмосферу, да гради толеранцију, да укључи мањине у решавање проблема – то је потребно поздравити", додао је Милорад Пуповац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *