Пуљићева ускршња посланица: Идентитет држава не даје, већ се осигурава

Надбиксуп врхбосански кардинал Винко Пуљић рекао је данас у Сарајеву да без истине и правде нема повјерења.

понедељак, 2 априла, 2018 / 11:28

Кардинал Пуљић је, на ускршњем пријему у Врхбосанској надбискупији, рекао да сви у БиХ желе да дође до помирења, праштања и враћања повјерења, те напоменуо да је повјерење тешко вратити све док се сваки догађај не назове правим именом – да је злочин злочин.

"Право на моје лично достојанство, слободе и људска и грађанска права – то се не даје, него у друштво уграђује. Право на рад се не даје, него се стварају услови да се права остварују. Право на приватно власништво – то држава не даје, него поштује и обезбјеђује остваривање тих права. Право на идентитет, вјерски, културни и национални – то не даје ниједна странка и држава, него обезбјеђује остваривање тих права", поручио је кардинал Пуљић.

Према његовим ријечима, у БиХ се многи изјашњавају као вјерници, а та се вјера негира на сваком кораку, кршењем Божијих заповијести, због чега се увукло толико неморала, криминала и корупције у друштво.

"Говоримо о вјерским слободама, а доносимо законе који нам ограничавају право изучавања Божијих и природних закона увођењем родне идеологије", указао је кардинал врхбосански.

Он је посебну забринутост исказао због одлазака из БиХ, додајући да су људима досадиле несугласице у политичком животу и да немају шансу на достојанствен живот.

Пријему су присуствовали представници културног и јавног живота, те вјерских заједница у БиХ.Оставите одговор