Пулицер за најбољи цвркут

С обзиром на све већи значај Твитера у ширењу информација, Пулицерова награда, једно од најпрестижнијих признања у новинарству, могла би ускоро да буде додијељена и аутору једног или више "твита”, преносе амерички медији. Сматра се да је штета да вијест која је путем ове друштвене мреже емитована готово истог часа кад и догађај о којем […]

петак, 9 децембра, 2011 / 08:00

С обзиром на све већи значај Твитера у ширењу информација, Пулицерова награда, једно од најпрестижнијих признања у новинарству, могла би ускоро да буде додијељена и аутору једног или више "твита”, преносе амерички медији.

Сматра се да је штета да вијест која је путем ове друштвене мреже емитована готово истог часа кад и догађај о којем говори буде награђена само у форми чланка објављеног са временским размаком у штампи.

Вијести изаслате путем Твитера, уосталом, у потпуности одговарају новим критеријумима које је за селекцију чланака у категорији „ударних вијести” поставио одбор за додјелу Пулицерове награде, истичу поборници ове идеје, међу којима је и Нименова фондација за новинарство на Харварду.

Оне су „брзе и извјештавају о догађајима који се дешавају у реалном времену”, напомињу они.

Постоје многи сјајни примјери примјене Твитера у новинарству као што је извјештавање репортера „Њујорк тајмса” за вријеме торнада у Мисурију, континуирано слање вијести са масовних демонстрација на тргу Тахрир у Каиру и у другим арапским земљама као и за вријеме земљотреса и цунамија у Јапану.