Пулицер за извјештавање о Вајнстину и руским везама

Њујорк тајмс и Њујоркер су освојили награду за јавну службу за извјештавање о Харвију Вајнстину и сексуалном узнемиравању.

уторак, април 17, 2018 / 22:00

Лист Прес демократ (Press Democrat) из Санта Росе, у Калифорнији, добитник је награде за ударну вијест, коју му је донијело извјештавање о пожарима који су прошле јесени захватили Калифорнију.

Агенцији Ројтерс додијељене су двије Пулицерове награде – за међународно извијештавање и за фотографију.

Вашингтон пост је добитник награде и за истраживачко новинарство.

Њујорк тајмс и Вашингтон пост добили су Пулицерову награду за национално извјештавање за освјетљавање текуће истраге о могућим контактима изборног штаба предсједника Доналда Трампа и руских званичника.

Најпрестижније награде у америчком новинарству, Пулицерове награде додјељују се у 14 категорија укључујући извјештавање, фотографију, критику и коментар у новинама, часописима и вебсајтовима. У умјетности награде су додијељене у седам катеогрија укључујући књижевну прозу, драму и музику.

Пулицерове награде додјељују се као признање за најбоље новинарство 2017. године у новинским листовима, часописима и на сајтовима, а у 14 категорија за извјештавање, фотографију, критике и коментаре.

Иначе, прве награде за новинарство додијељене су 1917. године.

Награде у области умјетности

У области умјетности, награде се додељују у седам категорија укључујући роман, драму и музику.

Кад је ријеч о награди за музику, лауреат је репер Кендрик Ламар за дјело „DAMN“, а то је уједно први некласичан или џез умјетник који је освојио ову престижну награду, напомиње америчка агенција.

Роман Ендрјуа Шона Грира „Мање“ (Less) освојио је Пулицерову награду за роман, док је награда за драму отишла у руке Мартини Мајок за остварење „Цијена живота“ (Cost of Living), а награда за најбоље написану биографију ауторки Лори Ингалс Вајлдер за „Преријски пожар“ (Prairie Fires).

Дјело Џејмса Формана млађег „Закључавање својих: Злочин и казна црначке Америке“ (Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America) освојило је награду за општу документарну књижевност, док је награда за причу припала Џеку Е. Дејвису за дјело „Залив“ (The Gulf).

Френк Бидарт добитник је награде за поезију, за дјело под насловом „Полумрак“ (Half-Light).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *