Пукла тиква: Транспаренси против ВСТС (а исти им спонзор)

У посљедњој информацији за јавност Тужилаштво БиХ најављује да ће у складу са законом испитати мотиве и разлоге особа које путем медија шаљу јавности негативне поруке о раду правосуђа са циљем дестабилизације правосудног система. Истовремено, Тужилаштво БиХ наводи да заједно са Високим судским и тужилачким савјетом (ВСТС) прпи свакодневне и интензивне притиске, те да то почиње ометати рад правосуђа.

четвртак, 20 јуна, 2019 / 18:13

Најава Тужилаштва БиХ да ће преиспитати негативне поруке о свом раду и формирати предмете о њима представља застрашивање јавности кривичним прогоном, јер овакве критике спадају у слободу изражавања и својствене су демократским друштвима.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) подсјећа да је ометање рада правосуђа предвиђено као кривично дјело, те да се оно повезује са примјеном физичке силе, пријетњи, застрашивања и других незаконитих радњи којима је циљ ометање кривичног поступка или спречавање судија, тужилаца и овлашћених службених лица у вршењу службених дужности. Критике стручне и шире јавности или медијско извјештавање о раду правосуђа не могу се никако довести у вези са ометањем рада правосуђа, нити се могу приказати као недопуштени притисак.

ТИ БиХ сматра да је посљедње саопштење Тужилаштва БиХ покушај да се спријечи даље медијско извјештавање о неправилностима у раду правосуђа и ућутка онај дио јавности који је реаговао на натписе о посљедњим аферама у којим се као главни актери појављују судије и тужиоци.

Тужилаштво БиХ је основано, између осталог, са циљем да проводи истраге за кривична дјела која изазивају најозбиљније посљедице по привреду, а грађани Босне и Херцеговине за то издвајају значајна средства.

Умјесто тужилаштва које се обрачунава са најтежим облицима криминала и корупције, грађани су заузврат добили цензорско тијело које се бави њиховим јавним критикама. Једини начин да правосуђе поврати свој углед и повјерење грађана је у процесуирању високе и политичке корупције, а не у обрачунима са медијима и критичарима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *