Пуховски: Контакти Београда и Загреба на техничком нивоу

Професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски оцијенио је да односи између Србије и Хрватске нису дубоко замрзнути, али су ипак замрзнути, док су контакти „спуштени“ на технички ниво.  "Србија је сада у ситуацији да се мора доказивати својим сусједима БиХ, Хрватској и Македонији. Негативна страна тога је што је ово нека врста замрзавања односа […]

недеља, 19 августа, 2012 / 16:15

Професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски оцијенио је да односи између Србије и Хрватске нису дубоко замрзнути, али су ипак замрзнути, док су контакти „спуштени“ на технички ниво.

 "Србија је сада у ситуацији да се мора доказивати својим сусједима БиХ, Хрватској и Македонији. Негативна страна тога је што је ово нека врста замрзавања односа и спуштање контаката на технички ниво", рекао је Пуховски за "Блиц".

Он је додао да је позитивна страна у томе што ново руководство Србије очито има нечисту савјест у односу на, како је рекао, великосрпску политику Слободана Милошевића и због тога ће у преговорима вјероватно бити мекши него њихови претходници, попут Бориса Тадића, који нису имали нечисту савјест.

Пуховски је оцијенио да формирање аутономашког фронта у Војводини још није озбиљна прича, али да је озбиљно то што подсјећа на оно кроз шта је 1990-их година пролазила Југославија, БиХ, Хрватској, Косово.

"Из тога се поставља питање по чему би Војводина била другачија и по чему би се сви остали осамостаљивали само Војводина не. Иначе, у овом тренутку ми се не чини да је то питање које би имало јако далекосежне импликације", рекао је Пуховски.

Он сматра да долазак нове српске владе не може успорити евроинтеграције Србије, јер за 10 до 15 година, када Србија буде спремна за улазак у ЕУ, никаква влада, која се може замислити, неће бити актуелна.

"У овом тренутку, све и да је Србија потпуно спремна, не би могла ући у Европску унију због саме ЕУ", рекао је Пуховски.Коментариши