Пухалац: Јужни ток буди индустрију

Вршилац дужности директора предузећа „Гас рес“ Слободан Пухалац изјавио је да се након уласка Републике Српске у гасни пројекат „Јужни ток“ очекује буђење и ревитализација индустријских капацитета. "Гас, као базни енергент и еколошки значајно прихватљивији, даће додатну стабилност енергетском систему Републике Српске, али и сигурну могућност реализације повољних финансијских ефеката на европском енергетском тржишту", рекао […]

четвртак, 27 септембра, 2012 / 09:35

Вршилац дужности директора предузећа „Гас рес“ Слободан Пухалац изјавио је да се након уласка Републике Српске у гасни пројекат „Јужни ток“ очекује буђење и ревитализација индустријских капацитета.

"Гас, као базни енергент и еколошки значајно прихватљивији, даће додатну стабилност енергетском систему Републике Српске, али и сигурну могућност реализације повољних финансијских ефеката на европском енергетском тржишту", рекао Пухалац за "Глас Српске".

Након потписивања меморандума са руским "Гаспромом" о изградњи гасовода кроз Српску, каже Пухалац, слиједи закључење споразума о координацији активности на реализацији дијела "Јужни ток" између влада Србије и Републике Српске с циљем да се дају прецизни задаци гасним компанијама из Србије и Српске.

Пухалац истиче да је приликом потписивања меморандума дефинисана и обавеза закључења тројног споразума Републике Српске, Србије и "Гаспрома", те да је идући корак оснивање заједничког предузећа "Гаспрома" и "Гас Реса" у власничком удјелу 60 напрема 40 одсто у корист Руса.

Према ријечима Пухалца, коначне одлуке о дефинисању магистралних праваца и локација будућих гасних електрана биће утврђене на основу биланса наведених у меморандуму и анализе стручњака у заједничком предузећу.

"Изградња дистрибутивне мреже је један од императива за реализацију гасификације Српске. Уз већ додијељене концесије за изградњу дистрибутивне мреже и употребу течног нафтног гаса који се користи у алтернацији с природним гасом у току је израда студије, а потом и подношење захтјева за додјелу концесије за гасификацију већег броја градова и општина Српске", каже Пухалац.

Он истиче да реализација пројеката као што је "Јужни ток" обично траје од три до пет година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *