Пуџдемон побјегао у Белгију, Шпанија реинтегрисала Каталонију до поднева

Белгијски адвокат Пол Бекерт рекао је да се смијењени каталонски лидер Карлос Пуџдемон налази у Белгији и да је његов клијент.

недеља, октобар 29, 2017 / 12:12

Бекерт није хтио да потврди да ли ради с Пуџдемоном на тражењу азила.

„Могу да потврдим да ме је Карлес Пуџдемон именовао правним заступником и да је тренутно у Белгији“, рекао је он путем телефона.

„Ја сам његов адвокат у случају да му то затреба. У овом тренутку нема посебних докумената које припремам за њега“, истакао је белгијски адвокат.

Пуџдемонова странка је данас објавила како ће изаћи на ванредне изборе у Каталонији које је за два мјесеца сазвала шпанска влада и премијер Маријано Рахој.

У суботу је шпанска влада преузела контролу над каталонском администрацијом тиме што је активирајући чланак 155. устава разријешила дужности каталонску владу и сазвала изборе за 21. децембар.

У Белгији би одбјегли смијењени каталонски премијер Карлес Пуџдемон и још пет министара могли би очекивати азил само у случају да „докажу да су жртве тешког прогона“ и да им прети „озбиљна опасност“, иако је то мало вјероватно јер је ријеч о држављанима Шпаније која је чланица Европске уније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *