Пуца цеста, а асфалт није предизборни

Многи наши путеви се због лошег квалитета већ послије неколико мјесеци могу назвати дотрајалима. На дијелу улице Првог крајишког пролетерског батаљона у бањолучком насељу Чесма појавиле су се пукотине на асфалту. То не би било ништа необично да баш тај дио улице није асфалитран у октобру и новембру мјесецу 2011. године. Не крпљен и обнављан, […]

понедељак, април 30, 2012 / 17:32

Многи наши путеви се због лошег квалитета већ послије неколико мјесеци могу назвати дотрајалима.

На дијелу улице Првог крајишког пролетерског батаљона у бањолучком насељу Чесма појавиле су се пукотине на асфалту.

То не би било ништа необично да баш тај дио улице није асфалитран у октобру и новембру мјесецу 2011. године.

Не крпљен и обнављан, него је цијела једна дионица скинута и пресвучена новим слојем асфалта. Тај слој изгледа није био припремљен за фебруарску зиму, па се са првим цвијећем ове године расвјетао и пут у Чесми (погледати фотографије).

Пукотине нису велике, али веома су распрострањене и упадљиве, те слуте новим и већим пукотинама и рупама, новим крпљењима и новим радовима. Злобници би рекли да то и јесте повезано у ланац, по систему: тендер – лош асфалт – поново тендер – крпљење – крпљење – а све добро подмазано буџетским парама.

Посао на овом дијелу цесте обавило је предузеће Батар комерц, не без одуговлачења, па су се у октобру становници насеља жалили јер су радови на припреми за асфалтирање 600 метара њихове улице трајали неколико седмица уз потпуну блокаду тог дијела насеља и огромне количине прашине.

Када је посао завршен, сви су ипак били срећни, а у тој улици коначно су се два аутомобила могла мимоићи без проблема.

Како сада ствари стоје, у не тако далекој будућности, машине поменутог или неког другог предузећа опет ће се појавити у комшилуку.

Недавно се на кратко подигла прашина због ревизорског извјештаја „Управљање изградњом и реконструкцијом локалне путне мреже“ у којем су утврђени пропусти у јавним набавкама, уговарање цијена радова које су више до четири пута од најниже, измјене уговора којим се вриједност радова увећава до 50%, одступања уграђене дебљине тампона и асфалта од уговорене, неквалитетно изведене радове који не одговарају уговореним, пројектованим и прописаним стандардима квалитета, невршење надзора и некориштење права на рекламацију. На танак асфалт су навикли и становници Чесме, а његова најраспрострањенија врста израде – предизборна – није заобишла ни ово насеље.

Тим је изненађење веће, јер гореописано асфалтирање не спада у предизборно, али свакако спада у оно описано у извјештају.

Град: Видјећемо

Како су се становници обратили нама, ми смо се са инфорамцијама обратили надлежнима у Граду Бања Лука.

Портпарол административне службе, Миленко Шајић рекао нам је да ће о овоме обавијестити надлежну градску службу, те да ће инспекција изаћи на терен у случају потребе.

У Савјету МЗ Чесма сазнали смо да је ове године град планирао асфалтирати 200 метара путева у овом насељу, а уздамо се да ће тај неки нови асфалти у комаду преживјети бар једну зиму.

Ж.С

 0 КОМЕНТАРА

  1. Бирајте опет зградољуба крадољуба и осталу грађевинску и стамбену мафију!Похлепним незајажљивим и бескрупулозним још ниеј доста, они би још.
    Али мало сутра морген ће добити, а треба да врате са каматама, да покрадено плаћа и њихова пра пра унучад, као што ћемо ми плаћати дугове којима су нас, не пиајући, задужили!

  2. Добро је да се не дешава више несрећа на овим нашим предизборним „путевима“ који не задовољавају стандарде.

    Поздрав Чесми!

  3. Зовите у помоћ ЈП „Аутопутеви РС“, или оне што су асфалтирали аеродромске писте у Требињу или на Сокоцу, можда ураде квалитетније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *