Пуч у Зимбабвеу подржала Британија, Кина поздравља Мугабеа

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да оставка предсједника Зимбабвеа Роберта пружа тој земљи "прилику да искује нови пут, слободан од репресије која је одликовала његову владавину".

среда, 22 новембра, 2017 / 14:27

Меј је навела да је народ Зимбабвеа показао да жели "слободне и поштене изборе и прилику да изнова изгради економију под легитимном владом", наводи Асошиејтед прес.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да је Мугабе био "деспот који је осиромашио своју земљу" и да је његов одлазак "тренутак радости" за Зимбабве.

Упитан да ли Мугабеовој жени Грејс треба судити, Џонсон је рекао да је то "одлука за људе у Зимбабвеу".Амбасада САД у Зимбабвеу саопштила је да оставка Мугабеа "означава историјски тренутак" за ту земљу и честитала свим њеним грађанима који су подигли свој глас.

САД су навеле да "предстојећи пут мора да води до слободних и поштених избора" и позвале на "снажно поштовање владавине права".

Канцеларија генералног секретара УН Антонија Гутереша позвала је све грађане Зимбабвеа да "остану смирени и уздржани" послије Мугабеове оставке.

На улицама главног града Харареа грађани су прослављали одлазак Мугабеа с власти послије 37 година.Мугабе је јуче поднио оставку на мјесто предсједника земље, пошто је парламент покренуо процедуру за његов опозив.

Војска Зимбабвеа је прошле недјеље преузела контролу над земљом и ставила у кућни притвор Мугабеа (93), кога је у недјељу са свог чела смијенила владајућа партија ЗАНУ-ПФ.

Владајућа партија за новог лидера изабрала Емерсона Мнангагву Владајућа партија за новог лидера изабрала Емерсона Мнангагву

Та странка је за свог новог лидера изабрала Емерсона Мнангагву (75) који је био у врху власти од стицања независности Зимбабвеа 1980. године.
Потпредседник земље био је од 2014. године до 6. новембра ове године, када га је Мугабе смијенио.ЗАНУ-ПФ је саопштила, послије објаве Мугабеове оставке, да ће Мнангагва постати нови лидер земље у року од 48 сати.

Афричка унија поздравила Мугабеову оставку

Предсједник Комисије Афричке уније, Муса Факи Махамат из Чада, поздравио је одлуку предсједника Зимбабвеа Роберта Мугабеа да поднесе оставку.

"Предсједник Комисије Афричке уније Муса Факи Махамат поздравља одлуку предсједника Зимбабвеа Роберта Мугабеа да поднесе оставку на мјесто шефа државе пошто је посветио живот служби зимбабвеанском народу", наводи се у саопштењу Афричке уније (АУ).

Јучерашњом оставком под притиском војске, своје партије и протеста грађана, Мугабе је ставио тачку на владавину дугу 37 година.

У саопштењу се наводи да АУ "признаје да је народ Зимбабвеа изразио жељу за мирном смјеном власти да би била очувана демократска будућност земље"."Одлука предсједника Мугабеа да да оставку отворила је пут процесу транзиције који припада и који води суверени народ Зимбабвеа", навела је АУ.

Мугабе ће бити запамћен као борац за панафричко ослобођење сматра АУ Мугабе ће бити запамћен као борац за панафричко ослобођење сматра АУ

АУ сматра да ће Мугабеова одлука "остати у историји као акт истинског слуге државе, који само може да ојача политичко наслеђе предсједника Мугабеа".

"Сви ће се сећати председника Мугабеа као храброг борца за панафричко ослобођење", навео је Факи.

АУ је спремна да пружи "пуну подршку народу Зимбабвеа и неговим лидерима у времену које долази" казао је Факи.

Кина одала признање Мугабеу

Кина, важан партнер Зимбабвеа, одала је данас признање свом "пријатељу" Роберту Мугабеу, дан пошто је он поднио оставку на мјесто предсједника те афричке земље.

"Кина поштује одлуку Мугабеа да поднесе оставку", рекао је портпарол министарства спољних послова Лу Канг.

Он је изјавио да Мугабе "остаје добар пријатељ кинеског народа". Пекинг је обећао да ће наставити сарадњу с Харареом.