Психолошке теме у Кинотеци на Палама

Филмови Ингмара Бергмана, Стенлија Кјубрика и Милоша Формана, у циклусу под називом „Психолошке теме“, биће на програму „Филмотеке“, коју Кинотека Републике Српске организује од сутра до 2. јуна на Палама.

понедељак, 30 маја, 2016 / 13:03

Филмови Ингмара Бергмана, Стенлија Кјубрика и Милоша Формана, у циклусу под називом „Психолошке теме“, биће на програму „Филмотеке“, коју Кинотека Републике Српске организује од сутра до 2. јуна на Палама.

"У оквиру програма биће приказана врхунска кинематографска остварења која су, уз бројна тумачења, повезана и са психолошким аспектом, било да је ријеч о анализи личности, као у Бергмановој `Персони` или о односу појединца и друштва, као у филмовима `Паклена поморанџа` Стенлија Кјубрика и `Лет изнад кукавичијег гнијезда` Милоша Формана", рекла је Срни Јадранка Пандуревић, уредник програма Кинотеке.

"Филмотека" почиње сутра пројекцијом шведске психолошке драме "Персона" из 1966. године, у режији чувеног Ингмара Бергмана, са изванредним глумицама Биби Андерсон и Лив Улман у главним улогама.

Филм прати причу о младој медицинској сестри /Биби Андерсон/ и њеном пацијентку /Лив Улман/, познатој позоришној глумици, која је изненада престала да говори.

Кроз однос двије жене, филм се бави темама болести, суморног стања, смрти и лудила. Бројни критичари оцјењују "Персону" не само као Бергманово ремек-дјело него и као највеће умјетничко дјело свјетске кинематографије 20. вијека.

Слиједи британско-амерички филм "Паклена поморанџа" из 1971. године, филм који представља Кјубрикову адаптацију истоименог романа британског писца Ентонија Бурџеса.

Контроверзан и екстремно насилан филм постаља питања на која друштво ни онда, а ни сада, није спремно да одговори – да ли се нечовјечним методама и експериментима може борити против нечовјечног понашања. Филм је номинован за Оскара у четири категорије, а освојио је осам свјетских награда и још 17 номинација.

У четвртак, 2. јуна, биће приказан Форманов филм из 1975. године "Лет изнад кукавичијег гнијезда", са Џеком Николсоном у главној улози, коју многи критичари сматрају његовом најбољом улогом у каријери, за коју је освојио и свог првог Оскара.

Осим освојених пет Оскара у свим главним категоријама, филм је добио још 30 награда и 13 номинација. Адаптација истоименог романа Кена Кејзија "Лет изнад кукавичијег гнијезда" и данас, четрдесет година након настанка, сматра се ремек-дјелом свјетске кинематографије, у којем је психијатријска болница приказана као метафора болесног друштва.

"Филмотека" ће бити одржана у Арт галерији "Г 3", са почетком у 20.00 часова. Овај циклус првенствено је намијењен студентима психологије Филозофског факултета у Источном Сарајеву, али и осталим заинтересованим гледаоцима.

Улаз за публику је слободан.

Пандуревићева је најавила да ће у јуну бити одржана посебна "Филмотека" посвећена успомени на недавно преминулог великана српског и југословенског глумишта Велимира Бату Живојиновића. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *