Пшеница родила боље него претходних година

Овогодишњи принос пшенице у Републици Српској изузетно је добар и могао би да достигне 165.000 тона, што би, уз добру откупну цијену, пољопривредницима послије неколико година великих губитака омогућило да поново стану на ноге. Ова година могла би да буде веома успјешна за домаће пољопривреднике, с обзиром на то да се очекују добри приноси и […]

четвртак, 4 јула, 2013 / 08:13

Овогодишњи принос пшенице у Републици Српској изузетно је добар и могао би да достигне 165.000 тона, што би, уз добру откупну цијену, пољопривредницима послије неколико година великих губитака омогућило да поново стану на ноге.

Ова година могла би да буде веома успјешна за домаће пољопривреднике, с обзиром на то да се очекују добри приноси и осталих житарица и воћа. С обзиром на то да су суше, поплаве и град ранијих година били погубни за већину приноса, пољопривредници све наде полажу у ову сезону.

Иако су прве тоне пшенице у Српској већ пожњевене и прослијеђене млиновима, још се не зна колика ће бити њена откупна цијена.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић каже да је у РС посијано укупно 41.000 хектара пшенице у овој години, те да се очекује принос од четири до пет тона по хектару.

– То значи да очекујемо укупан принос од око 160.000 до 165.000 тона. Прошле године је било нешто мање засијано, а имали смо око четири тоне по хектару. Ове године је принос по хектару већи за отприлике за тону – казао је Малетић и додао да привредници и поред тога не могу да кажу да ће се ове године извући из губитака, јер се не зна откупна цијена пшенице.

– Приноси су ове године одлични, али је аграрна политика јако лоша. Килограм пшенице цијенимо од 40 до 45 фенинга по килограму и то је минимум испод којег не можемо ићи. Ако откупна цијена буде између 35 и 40 фенинга, пољопривредници ће тешко моћи покрити трошкове – рекао је Малетић и додао да је понуда млинара од 28 до 32 фенинга по килограму потцјењивање.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да цијена на берзама још није формирана и да произвођачи морају да буду стрпљиви.

– У идућих неколико дана цијена би требало да буде позната. Ми ћемо се понашати по тржишним условима. Не можемо овдје платити 45 фенинга по килограму ако увозна цијена буде 30. Ако у РС и БиХ улази брашно по знатно нижим цијенама, онда ми нисмо конкурентни – истакао је Кос.

Министар пољопривреде РС Стево Мирјанић рекао је раније да се очекује увоз из других подручја око 100.000 тона меркантилне пшенице, уз претпоставку да ће се у РС и ове године остварити вишегодишњи просјек тржишности пшенице од око 25 одсто. У том случају РС би располагала са око 40.000 тона откупљене и ускладиштене меркантилне пшенице, што је изнад петогодишњег просјека.

Према билансу за пшеницу, који је рађен у привредним коморама РС и ФБиХ, годишње потребе на нивоу БиХ су 630.000 тона пшенице. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прошле године је увезено око 327.000 тона у вриједности од 146 милиона КМ.