ПС ФБиХ: Станови се враћају изворним власницима

Посланици Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине одобрили су већином гласова на данашњој сједници у Сарајеву Приједлог закона који предвиђа враћање ранијим власницима станова у којима су садашњи станари својевремено стекли станарско право. За садашње станаре је предвиђено давање замјенских станова. У десет година их треба обештетити све, с тим што ранији власник поновно […]

среда, 18 децембра, 2013 / 08:17

Посланици Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине одобрили су већином гласова на данашњој сједници у Сарајеву Приједлог закона који предвиђа враћање ранијим власницима станова у којима су садашњи станари својевремено стекли станарско право.

За садашње станаре је предвиђено давање замјенских станова. У десет година их треба обештетити све, с тим што ранији власник поновно и фактички улази у посјед стана само кад замјенским станом буде збринут садашњи станар. Замјенски станови су предвиђени у величини коју ће диктирати број чланова домаћинства. Данас су током сједнице безуспјешно предлагани амандмани на овај закон, који су такође предвиђали замјенске станове, али не садашњим станарима, већ изворним власницима.

Закон у једном дијелу третира и тзв. војне станове које потражују официри бивше Југославенске народне армије, који су у њима боравили до рата у БиХ и отишли у друге земље.

Предвиђено је да Федерација новчано обештети те официре, али само под условом да у међувремену нису ријешили стамбено питање у земљама у које су отишли из БиХ. О закону треба да се изјасни и Дом народа.Оставите одговор