Првомајски протест у Бањој Луци: скромно и у кругу буџета

Савез синдиката Републике Српске организовао је у Бањој Луци традиоционални првомајски протест радника.

уторак, 2 маја, 2017 / 15:29

Савез синдиката Републике Српске организовао је у Бањој Луци традиоционални првомајски протест радника.

Мирна шетња од Трга Крајине до Парка Младен Стојановић уз ред, већ добро познатих, парола и понеко "лопови"- које се зачуло испред зграде Владе Републике Српске- све већ виђено, скоро по службеној синдикалној дужности.

Све по вишегодишњој традицији, осим чињенице да су овогодишњу шетњу скупо платили. На захтјев Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Савез синдиката платио је 3.080 марака за ангажовање 77 полицајаца који су обезбјеђивали скуп. Иначе, ти полицајци примају плату из републичког буџета, а данашњи задатак им није био тежак. Према процјенама новинара, али и чланова синдиката, у колони није било више од 500 синдикалаца. Све што су имали да кажу доносиоцима одлука срочили су у првомајски проглас који су прочитали на Тргу Крајине.

Мирну шетњу прекинули су испред празне зграде Владе Републике Српске тек да неколико пута узвикну "лопови". Ту их је дочекао и највећи број полицајаца.

Пошто право на протесте?

Иако је било најављено да ће им се у шетњи придрижити и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, то се није догодило. Неко му је, по свему судећи, у посљедњи час објаснио да би тим потезом, као члан Владе, признао да радници у Републици Српској и те како имају разлога да буду незадовољни и да од Владе траже све оно што су данас, читањем прогласа, тражили.

Умјесто тога, Ђокић је јутрос, прије почетка протеста, синдикалцима у просторијама Савеза честитао Међународни празник рада. Његову ранију понуду, да, као предсједник Социјалистичке партије, умјесто Савеза, МУП-у РС плати обезбјеђивање скупа, су одбили. Умјесто новца, од Ђокића су тражили да смијени министра рада и борачко-иналидске заштите Миленка Савановића који је члан социјалиста.

Предсједник социјалиста на то није реаговао, али јесте прозвани Савановић. Из Градишке је поручио да је захтјев за његовом смјеном приватно мишљење предсједнице Савеза синдиката РС Ранке Мишић која га није ни делегирала, ни изабрала.

Протест је завршен у Парку Младен Стојановић гдје су синдикалци парафразирали већ прочитани проглас. Одложили су транспаренте и латили се "соло" пасуља уз поруку надлежнима "опасуљите се".

Епилог:
– Синдикалци сити;

-3080 марака републичког Синдиката завршило је у републичкој каси буџетског МУП-а;

-Министри, за разлику од синдикалаца управе, на броју.0 КОМЕНТАРА

  1. Ovome se mora jos nesto dodati.Ako sam dobro upratio Simo je zadnji komentar napisao oko 14h.Nakon toga je otisao vjerovatno na jagnjetinu,kvariti zube.Poslije išće zube po portalu.

    Jadnije od protesta su dva komentatora.Jedan je Simin isprdak,koji je pisao do poslije ponoci.Drugi je usamljenik koji ni za prvomajski rostilj nema drustva. Svadzao se sam sa sobom do kasno.

    Da sam na njihovom mjestu radije bih otisao na taj solo pasulj.