Први штрајк у јавном сектору у Норвешкој после скоро 30 година

Запослени у јавном сектору Норвешке ступили су данас у штрајк, први пут у скоро три деценије, након што су неуспjешно окончани ноћашњи преговори синдиката и владе о степену повећања зарада. Спор је настао пошто је влада лијевог центра понудила повећање плата за 3,75 одсто, а синдикати радника у јавном сектору затражили да се зарада њихових […]

четвртак, 24 маја, 2012 / 13:47

Запослени у јавном сектору Норвешке ступили су данас у штрајк, први пут у скоро три деценије, након што су неуспjешно окончани ноћашњи преговори синдиката и владе о степену повећања зарада.

Спор је настао пошто је влада лијевог центра понудила повећање плата за 3,75 одсто, а синдикати радника у јавном сектору затражили да се зарада њихових чланова увећа колико и у приватном сектору, за скоро 4,3 одсто.

Прекид рада одразиће се на школе, центре за дневну негу, па чак и затворе, полицију и царинске службе, као и на општинску администрацију, саобраћајне и лучке управе, јавила је агенција Франс прес.

Водећи синдикати Унио и ЛО критиковали су владу и општинске власти јер не прихватају „праведне захтјеве за повећање зарада у нивоу са осталом радном снагом”.

Ово је у последњих 28 година први штрајк у јавном сектору Норвешке, земље са највишим животним стандардом на свијету.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор