Први самовозећи аутомобил доступан за продају у Јапану

Јапански произвођач аутомобила Хонда представио је Легенд, дјелимичну самовозећу лимузину у Јапану, што га чини првим произвођачем аутомобила на свијету који (може) продавати возила опремљена новом, сертифицираном технологијом аутоматизације трећег степена.

среда, 10 марта, 2021 / 12:10

Љествица аутономије возила има пет нивоа, а пети представља потпуно аутономно возило којем ни у којем случају није потребна помоћ возача. Возила трећег нивоа, која би Хонда требала послати на јапанске путеве до краја марта, моћи ће, на примјер, возити аутопутем са густим саобраћајем.

– Нова технологија аутоматизације велики је корак ка уклањању несрећа узрокованих људским грешкама, рекао је новинарима главни инжењер Јоићи Сугимото.

Хондин систем Трафик Џем Пилот може под одређеним условима контролисати убрзање, кочење и управљање аутомобилом. Једном када се систем активира, возач такође може гледати филмове или користити навигацију на екрану, што помаже у ублажавању умора и стреса током вожње у гужви, кажу из компаније.

У случају очекиване опасности, возач може – вибрацијама на сигурносном појасу – упозорити аутомобил да одговори на примопредају управљања, додао је произвођач. Ако возач настави да реагује, систем ће помоћи у хитном заустављању успоравањем и заустављањем возила, уз упозорење околних аутомобила сигурносним свјетлима и сиреном.

Глобални произвођачи аутомобила и технолошке компаније, укључујући Гуглову матичну компанију Алфабет, Вejмо и Тесла, улажу велика средства у аутономну вожњу. Упркос напретку технологије, међутим, прописи о аутономној вожњи разликују се од земље до земље. На примјер, Ауди је представио Седан А8 с технологијом трећег нивоа 2017. године, али регулаторне препреке спречавају га да вози јавним путевима, преноси Индикатор.ба.

Јапански аутомобил биће ограничен на серију од 100 аутомобила у Јапану по малопродајној цијени од 11 милиона јена (око 85.000 евра). Произвођач за сада не планира да повећава производњу или продају модела Легенд, рекао је главни оперативни директор компаније.