Први резултати у Србији: Помор диносауруса, три партије у парламенту, трол листа на ивици цензуса

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у првом обраћању након избора, да је његова Српска напредна странка одвојила два милиона гласова.

понедељак, 22 јуна, 2020 / 09:22

То је историјски резултат у историји избора у Србији, а иначе доминантан СНС на прошлим изборима освојио је око 1,8 милиона гласова.

У ситуацији у којој је дио опозиције заговарао бојкот, излазност је према тврдњама РИК и организација за праћење избора била око 50% (мање у односу на прошле изборе, када је била око 56). Вучић се похвалио да је изласност Срба на Космету била (никад већа) те набрајао резултате са гласачких мјеста у свијету.

Прве процјене које у медијима круже још од 21 час, кажу да су само три листе прешле изборни праг. То су СНС, СПС и СПАС, нова политичка странка коју предводи некадашњи ватерполиста Александар Шапић. Његов резултат ипак није спектакуларан, јер је прешао снижени цензус од 3 одсто, који се први пут примјењује. По старим правилима, 5% би прешле само двије водеће странке.

Према тврдњама приватних агенција, листа Српске напредне странке освојила је 62,6 одсто гласова, коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије 10,9 одсто, док је листа „Александар Шапић – победа за Србију“ освојила 4,2 одсто гласова.

Посланичке мандате освојиле су и све четири изборне листе националних мањина – Савез војвођанских Мађара (2,3 одсто гласова), Албанска демократска алтернатива (0,9%), листа коју предводи Муамер Зукорлић (0,9 %) и Странка демократске акције Санџака (0,6 %).

Четврта листа по изборном резултату је Покрет за обнову краљевине Србије, који по првим процјенама има 2,9 одсто и на самој је ивици. ПОКС је странка која је настала одвајањем од маргиналног СПО такође маргиналног Вука Драшковића. Незванично се говори да су странка са подршком власти у Србији, те су вјероватно требали бити мамац који ће привући десно орјентисано бирачко тијело. Активно их је подржавао Матија Бећковић.

Резултат ПОКС, као практично случајне листе, довољно говори о резултату свих осталих. Суверенисти (Доста је било, Саша Радуловић) освојили су 2,7%, а покрет „Метла 2020“ (заправо ДСС) 2,4 %. Такође, листа која је претендовала да узме протестне гласове, захваљујући препознатљивости циркусанта Сергеја Трифуновића, освојила је мизерних 1,8% гласова. То је ниво гласова које је освојила листа Заветници, која практично не постоји сем у медијима.

Још једна карактеристика избора је пропаст некадашњих константи изборне сцене. Радикали Војислава Шешеља који су на прошлим изборима освојили 8%, сада уз смањену излазност освајају тек 2%. Цензус нису прошли коалиција око Ненада Чанка и коалиција Чеде Јовановића.

Бојкот опозиција, коју чине странке Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Двери и остаци ДС, тврде да је бојкот успио, а да је на изборе изашло мање од половине уписаних бирача.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *