08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Први регионални транспосланик, Адам Шукало

Адам Шукало, члан Српске напредне странке, биће први човјек који је био посланик у двије различите земље.

понедељак, 22 јуна, 2020 / 09:32

Шукало је некадашњи посланик у Народној скупштини Републике Српске, у коју је изабран 2014. Као кандидат СНС на изборима у Србији, Шукало је био на 125 мјесту, а будући да је странка Александра Вучића према процјенама освојила 180 посланичких мјеста, постаће посланик у парламенту Србије.

Случајеви да се неко бави политиком у различитим земљама нису чести. Нешто слично је покушао Владимир Павићевић, тада члан Нове странке, који је био посланик у Србији. Након тога преселио се у Подгорицу и постао предсједник Црногорске странке, али ју је напустио.

Шукало је био одборник СДС у Градишци, коју је са још два одборника напустио, те се придружио новооснованој Српској напредној странци у Републици Српској, и постаје њен предсједник. На изборима 2010. нису ушли у парламент, а странку су разједали унутрашњи сукоби чланства. У њима је вођство покушао да преузме Хаџи Јован Митровић, који се СНС придружио након избора.

Шукалова фракција формирала је резервну странку Напредна Српска, која улази у коалицију са ДНС. Незванично, за тај договор била је пресудна жеља Марка Павића да успостави везу са Александром Вучићем, те побољша позиције ДНС. Шукало је, ка веза са Вучићем, добио прво мјесто на компензационој листи, што је гарантовало улазак у парламент.

Међутим, НС је направио превару. Гласачи напредњака су добили инструкцију да не гласају за Шукала, већ искључиво за Горана Ђорђића. Тако је Ђорђић освојио директан мандат у изборној јединици 2, а Шукало компензациони, који не би био искориштен да је Шукало имао више гласова од Ђорђића. Тако је Шукало постао предмет изругивања због освојених 260 гласова.

Након тих избора два гласа напредњака имали су велику важност у склапању већине. Дошло је до цурења снимка на коме Жељка Цвијановић каже да су купили два посланика, јер „она два папка“ нису одлучили на чију ће страну. Израз папци је постао израз за „купљене“ политичаре, иако је првобитно Шукалу и Ђорђићу.

НС је ипак подржао већину СНСД састављену уз куповину опозиционих посланика, уз ријечи да ће промијенити одлуку уколико се покаже да је било криминалних активносту у случају састављања владе. Међутим, већ је било касно, већина је била стабилна, а ДНС је из освете распарчао НС и покупио њихове бројне одборе и чланове. Међу њима је био и Ненад Нешић, који сада води ДНС.

Шукало је у међувремену смијењен са мјеста предсједника Напредне Српске, а из странке га је избацио Ђорђић. Као независни посланик Шукало најављује борбу за интересе народа, те одустајање од кандидовања на следећим изборима. Међутим, након случаја Давид Драгићевић, Шукало се активно бави овом темом, а „под притиском гласача“ пристаје да буде кандидат ПДП на изборима за БХ парламент. Остварује одличан изборни резултат, али је иза предсједника странке Бранислава Бореновића.

После тога се повлачи из јавности, која га је изгубила из вида, све док није објављено да се налази на листи СНС у Србији, након што се преселио у Београд.3 КОМЕНТАРА

  1. Nikako nije istina. Hrvati su imali istovremeno poslanika u „parlamentarnoj skupstini (kakav kretenski naziv)“ i u „saboru RH“…

  2. Прави се нова већина за Савјет министара. Бореновић улази у СМ, престаје му делегатски статус у ПСБиХ. Следећи на листи је Шукало.

Оставите одговор