Први окупатор каже: Нема опасности од ескалације што се КФОР-а тиче, Шиптари имају право да пуцају бојевом муницијом

Командант Кфора Франко Федеричи изјавио је да је безбједносна ситуација на Косову и Метохији мирна и да не постоји опасност од евентуалне ескалације.

четвртак, 14 октобра, 2021 / 20:37

Коментаришући јучерашње инциденте када је косовска полиција користила бојеву муницију током нереда, а један Србин тешко рањен, Федеричи је рекао да је "косовска полиција спровела операцију широм Косова на коју има право".

"Није то било само на сјеверу, већ и у другим градовима који нису на сјеверу. Мисија Кфора коју води НАТО је у контакту са свима који се баве безбједношћу и институцијама на Косову. Настављамо да надгледамо ситуацију и поступаћемо у складу са Резолуцијом 1244 УН", изјавио је Федеричи за телевизију Тањуг.

Упитан да прокоментарише велики број напада на Србе на Косову и Метохији, Федеричи је нагласио да је безбједносна ситуација под контролом.

"Настављамо да имамо близак контакт са свима на Косову, да одржавамо флексибилан став на терену и надгледамо ситуацију врло пажљиво. У складу са оним што ми знамо, немамо разлога да вјерујемо да би могло да дође до ескалација које би довеле до етничких тензија", рекао је он.

Федеричи је непосредно пред одлазак са функције команданта Кфора рекао да су инциденти дошли из потешкоћа људи који се тичу економских разлога и пандемије, а повод за то није била мржња са било које стране.

Федеричија ће на мјесту команданта Кфора сутра замјенити бригадирни командант из Мађарске Ференц Кајари.