Први медиј са острва који је отворено подржао независност Шкотске

Шкотски Сандеј хералд први је лист у Великој Британији који је отворено подржао независност Шкотске, што би могло да пружи подстицај суверенистима уочи референдума 18. септембра. Сви становници Шкотске старији од 16 година моћи ће на референдуму да се изјасне о томе да ли желе да се оконча 307-годишња унија са Енглеском и да напусте […]

недеља, 4 маја, 2014 / 19:15

Шкотски Сандеј хералд први је лист у Великој Британији који је отворено подржао независност Шкотске, што би могло да пружи подстицај суверенистима уочи референдума 18. септембра.

Сви становници Шкотске старији од 16 година моћи ће на референдуму да се изјасне о томе да ли желе да се оконча 307-годишња унија са Енглеском и да напусте Уједињено Краљевство.

У случају да се већина бирача одлучи за независност, Шкотска ће постати независна земља 24. марта 2016. године.

„Сандеј Хералд” је лист из Глазгова са тиражом од 24.000 примјерака, а на данашњој насловној страни пише „’Сандеј Хералд’ каже ‘да’“, поред слике шкотског националног амблема.

„Имајући у виду аргументе, ‘Сандеј Хералд’ искрено вјерује да је најбољи исход глас за независност”, наводи се у уводнику листа којим се образлаже овакав став.

„Референдум не сматрамо избором између статуса кво и неизвесне будућности, већ између пропале политичке структуре и шансе да обновимо своје друштво на равноправнији, отворенији и праведнији начин”, пише лист, а преноси Ројтерс.

Већина анкета јавног мнијења спроведених последњих недеља показује да се смањује разлика између присталица независности и њених противника које предводе политичари три главне британске партије.

Заговорници независности у тексту, такође, наводе да ће Шкотска вјероватно остати у монетарној унији са Британијом, упркос тврдњама Лондона да то није могуће, а вјерују и да ће Шкотска постати чланица Европске уније.0 КОМЕНТАРА

  1. “Шкотски Сандеј хералд први је лист у Великој Британији који је отворено подржао независност Шкотске“

    БН је први медиј у БиХ који је отворено подржао цјеловитост Велике Британије.

    Наиме, водитељ јутарњег програма Далибор на јуначким прсима носи заставу Уједињеног Краљевства.

    Као приватни медиј има право на то да рекламира онога ко га плаћа.