Први корак у укидању роминга у ЕУ (између Српске и Србије и даље постоји)

План Европске уније да укине трошкове роминга за прекограничне позиве мобилним телефонима прескочио је јуче прву препреку, будући да је комитет Европског парламента гласао за усвајање тог плана. Комитет Парламента за индустрију, истраживање и енергетику усвојио је низ мјера, укључујући укидање непопуларног роминга, што је отворило пут за усвајање закона на пленарној сједници у априлу, […]

среда, март 19, 2014 / 10:35

План Европске уније да укине трошкове роминга за прекограничне позиве мобилним телефонима прескочио је јуче прву препреку, будући да је комитет Европског парламента гласао за усвајање тог плана.

Комитет Парламента за индустрију, истраживање и енергетику усвојио је низ мјера, укључујући укидање непопуларног роминга, што је отворило пут за усвајање закона на пленарној сједници у априлу, преноси агенција Франс прес.

Тада ће бити потребно да свих 28 чланица ЕУ постигне споразум о реформама, које би омогућиле да грађани користе своје мобилне уређаје широм ЕУ без додатних трошкова за долазне позиве.

Према приједлогу, мобилни оператери морали би да понуде пакете који би покривали цијелу ЕУ или омогућавали клијентима да се претплате на одвојене роминг услуге, без наплате са њихове основне СИМ картице.

Реформе је у септембру усвојила Европска комисија, извршни орган ЕУ, у покушају да креира јединствено телеком тржиште и подстакне конкуренцију међу махом националним оператерима мобилне телефоније.

(Припејд корисници мобилне телефније Телекома Српске плаћају роминг приликом кориштења сигнала Телеком Србије, иако је ово предузеће власник Телекома Српске).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *