Први који није издржао: Новинар Марко Вејић објаснио зашто је напустио РТРС и новинарство

– Притисак политичара на новинаре постао је језив, сеже тако далеко да чак политичари дају себи за право да бирају питања која ће им новинар постављати и термин, када ће емисија ићи – каже Вејић.

петак, фебруар 12, 2016 / 12:14

Марко Вејић је прије двадесетак дана одлучио да, након пет година рада, напусти посао на јавном медијском сервису РС и батали новинарство. На свом фејсбук профилу саопштио је то и пријатељима, након чега су услиједили бројни, подијељени, коментари. О разлозима своје одлуке Вејић је говорио за “Моју Херцеговину”.

“Да то нисам урадио јуче, урадио бих сутра, јер ја сам по природи такав. Не желим да пристајем на компромисе, јер тога у новинарству не смије да буде“, категоричан је Марко.

Из професије је, тврди, изашао часно и поштено. Због одлуке, коју није донио преко ноћи, се не каје, а у новинарство се, како каже, не планира враћати.

За пет радних година, каже, научио је много. Политика куће, колико год се он трудио, не може се избјећи, а рад у складу са тим, понекада је доносио пријетње које су стизале од људи супротстављених ставова и интереса. Са тим је, каже Вејић, упозната и полиција, али о детаљима не жели да говори.

Као енергични студент већ на почецима каријере знао је да се неће лако укалупити у наметнута новинарска правила. Тешко му је падала ситуација у којој је новинару готово онемогућено да остане професионалац, јер, како тврди, новинари раде или за власт или против власти, а ниједно ни друго није новинарство.

Он каже да је притисак политичара на новинаре постао језив, да сеже тако далеко да чак политичари дају себи за право да бирају питања која ће им новинар постављати, термин, када ће емисија ићи и слично. У једно је, каже, сигуран – политичари без новинара не могу, али новинари без политичара могу, али не желе. Колегама новинарима највише замјера то што су допустили да Додик, Иванић, Босић и слични њима из ударних медијских термина изгурају грађане и њихове проблеме.

“Политичари су постали толико „моћни“ у овој земљи да то постаје неподношљиво. Новинари, свјесно или несвјесно, постају политички радници. Ја то не желим, јер се нисам школовао да будем политички радник. Нема скривеног разлога због којег сам отишао са РТРС-а. Неки би сад највише вољели да кажем да су ме са РТРС-а избацили, да су ме цензурисали, прогањали, да ме је укинуо Додик и да тако постанем жртва, али не могу то да кажем, јер то није тачно. Тачно је то да ми је сметало што се РТРС, по мом мишљењу, недовољно бавио темама и причама важним за обичне грађане Републике Српске, који су у другом плану због политике. Као новинар на Јавном медијском сервису истим очима сам гледао и власт и опозицију, и нисам имао, нити имам, симпатије ни према једнима. На свом фејсбук профилу јавно сам критиковао и опозицију и власт, јер је то мој посао. Оне ствари за које није било интересовања или мјеста да се објаве на РТРС-у ја сам објављивао на фејсбуку и нисам никад имао било какавих притисака на то што радим“, објашњава Вејић.

Радећи у централној информативној емисији „Дневник“ и у емисији „Печат“ поближе се упознао са начином на који функцинише медијски и политички систем и спрегом између њих. Довољно је било пола деценије рада да се увјери и данас каже да је професија спала на ниске гране. Жалосно је, каже он, што новинари трпе све то и раде како им се нареди.

Вјере у овакву професију скоро да више и нема. Говорили су му, каже, да је кукавица, да се није довољно борио, да је могао још, да је штета што одустаје и слично. Но, Марко има своју теорију – појединац у професионалном расулу не може ништа сам промијенити, а новинарске солидарности недостаје.

„Многи су ми рекли да сам кукавица, јер сам одустао. Не мислим тако, јер испао бих наиван кад бих кренуо да исправљам нешто што се исправити не може, потрошио бих свој радни вијек на том исправљању и опет у томе не бих успио, јер нема спремности код осталих, појединац никад ништа сам није успио промјенити на боље нити у једној професији, па ни овој. Оног тренутка кад се новинари одлуче и скупе храбрости да се одупру свим притисцима које имају бићу и ја спреман да их подржим и да заједничким снагама идемо ка остварењу тог циља, до тад ћу срећу тражити негдје другдје“, каже Марко за „Моју Херцеговину“.

Упркос свему, увјерен је да би новинарска професија могла да буде толико моћна, само што новинари тога нису свјесни или једноставно не желе да буду свјесни. Смета му и то што у новинарство улазе људи, без било какве селекције, без својих принципа, а све то трпи крајњи новинарски производ.

„Оно што ја сигурно знам јесте да политичар, било да је из власти или опозиције, може да назове само оног уредника који му то дозволи. Довољно је само једном устукнути и послушати наређење, сваки наредни пут се онда подразумијева да ће бити тако и да ће вас звати политичар сваки пут кад му нешто не буде одговарало”, тврди Вејић.

Пси и мачке су заштићенији од новинара

О истраживаживачком новинарству у РС тешко да се може говорити, сматра Вејић. Вјетар у леђа на истраживачком путу новинара требало би да пружи неко новинарско удружење, но, он је увјерен да новинарско удружење у РС не ради добро свој посао и да новинари у том погледу нису довољно заштићени.

У новинарство би се можда и вратио само под једним, како му се сада чини, немогућим условом.

„Можда под једним условом, да потпишем специјални уговор у том медију да емисија коју ћу ја радити биће искључиво у интересу јавности, друштвене теме и рјешавање проблема обичног народа. Да ни власник медија ни уредништво нити било ко други неће моћи утицати на избор тема, гостију или било чека другог. Обзиром да такве уговоре не нуде медији дакле нема шансе да промјеним мишљење и да се вратим новинарству“, категоричан је Вејић.

За крај каже да је поносан на људе са РТРС-а, који су га несебично учили новинарском занату, поносан је и на то што га грађани воле и цијене оно што је радио, али и на то што није омиљени код појединих недодирљивих директора и политичара.

Јасан план о томе чиме би се могао бавити још увијек нема. У политику, сигуран је, неће.

Марко се тренутно одмара од посла, планира да се посвети студијима и заврши Мастер, који је прошле године уписао у Сарајеву. Од марта је на Бироу, па, каже, можда му и ту пронађу неки посао.

Не оправдавам колеге који трпе све ово

„Новинари нажалост углавном ћуте јер морају, имају кредите, имају породицу, гдје ће куд ће? Моја срећа је та да сам имао прилику да радим најодговорније политичке приче и емисије са врло мало година, млад сам пронаћу нови посао, моја срећа је у томе што сам имао родитеље који су ме подржали и морално и финансијски, када сам им рекао да дајем отказ. Али и да је била другачија ситуација познавајући себе, исто бих направио. Многе моје колеге то све немају. Али то не би требало да буде оправдање за њих“, каже Марко.

Занат учио на РТРС-у

На Јавном сервису РС Марко је првобитно био новинар у дневној редакцији Радија РС, а убрзо је почео да ради прилоге за Дневник Радија РС. Након тога прешао је на телевизију у емисију „Одговорно“, коју је уређивао Игор Пожгај, да би касније прешао у редакцију Дневника. Године 2014. добио је понуду да пређе у редакцију политичког магазина „Печат“, коју је уређивао Синиша Михаиловић, а у новој сезони „Печата“ постао је најмлађи водитељ-новинар једне такве политичке емисије.

 20 КОМЕНТАРА

 1. Свака част Марко.
  И ја сам новинар по струци. И ја сам пет година борио се да истину пласирам у јавност, али нема вајде. То је било од 1983 до 1988. Новинарство није посао за исана од образа. Новинарством се могу бавити само послушни и безобрезни људи, за мале паре, за интерес другог.

 2. „i u Gori istinu zbori“
  Komentar jednog novinara u danasnjim novinama: “ Ako nas predsjednik nastavi da ovako i dalje brani nase interese nece biti potrebe za novim izborima – nece uskoro ni nas biti…

 3. Bravo,upravo si rekao u čemu je stvar.Međutim prosječni građani i pored medijskog mraka su svjesni da se napr spinom Jasenovca i pričom o Mektiću problemi izazvani poskupljenjima jer su dovedeni na rub egzistencije i napr askeri ih ne dotiču jes im je preče puko preživljavanje.

  1. На чему му честиташ коњу један?!

   Ово је вијест из 2016.године, а дотични Марко је пљунуопа полизао.
   Ено га јопет на РТРС.

 4. Не знам кењац,што бих и знао, не знам ништа о Стевандићу, или неком другом познатом политичару, што бих знао шта ради Марко Вејић?
  У сваком случају увијек ћу подржати сваког новинара који има интегритет, тако да је и овај поступак био за похвалу.

   1. Мислио самискључиво на политичку прошлост, јер му нико не би замјерио што је прешао у национално одговорне и ујединитељске зелене.

    Нажалост, он се посрао на све и прешао код оних које је критиковао више од било ког другог политичара, сад му више ни свети Илија не може сапрати укаљани политички образ, зар не?

 5. Мислио си на Стевандићеву политичку прошлост!?

  Што то ниси нагласио?
  Ваљда си био свјестан да пишеш коментар испод вијести која нема везе са политиком, него са класичним убиством.

  Већа си пичка од Вукоте и Мехте, што је веома тешко постићи.

 6. Јасно је то из мојих коментара на том посту, само што ти хоћеш мало да серуцкаш.

  Немој кад са мном размјењујеш коментаре да помињеш друге људе и да мене увлачиш у ту причу, ја поштујем сваку партију и сваког политичара.

  Хиљаду пута сам написао да је од првог дана јасан став зелених, ми се никад не одређујемо према партијама и појединцима, него према догађајима.

  Нисам ја крив што у овој изборној години да доказујем необоривим чињеницама како смо ми једини остали у овој политичкој бари достојанствени, односно што данас други спинују причу о јединству, све правећи веће нејединство, што сад сви почињу да бране природне ресурсе као услов биолошког опстанка на овим просторима,мада смо ми основани да управо те рерсурсе одбранимо од њихових „бранилаца задњих 20 година“ што говоре о концесијама, што причају о уништеном образовању, што причају о фондовима ЕУ, мада су на власти деценијама и ништа не добијају, што…………….

  Збиља Симо, што влада Републике Српске и влада Федерације не доби за оволико година новац за ову намјену из фондова ЕУ, гледам само наше разне народњачке, па разне социјалистичке и друге лијеве партије , зашто им њихови из ЕУ не дају та средства, па и ти исти европски народњаци, социјалисти и други су дио владе у Бриселу, исто као и наши из ЕГП-савеза зелених партија Европе?

  Како то да друге државе’, било да су чланице ЕУ, да имају статус кандидата, или само потписан ССП, на годишњем нивоу добијају стотине милиона и милијарде евра по том питању, а ми курац од овце, што рекао народ?

  Да није баш због зелених из ЕУ?

 7. Па болан, зар не видиш да те форе типа “нисам тако мислио, нисам то рекао“ не пролазе ми Мехти ни Вукоти, па неће ни теби.

 8. Изгледа да се гњурац укакио.

  Показао је да је пичка, а мислио испасти паметан.

  Ја о овоме нећу више, све је јасно.

 9. Симо,

  нека ти мислиш да си ме нешто зајебао, ипак хвала ти што си ме подсјетио на ову зајебанцију, поготово ово моје млаћење са еколошком зубном полицијом.
  Могло је боље,ово је било спонтано и неприпремљено, био сам преморен и хронично ненаспаван, што се види, ово смо снимили у кампањи 2016 године за пар минута у неком кафићу у Сарајеву, на мом повратку из Крајине, гдје сам за два дана направио преко 700 километара.

  Видјећеш ове године кад припремим десетак зајебанција које ће се вртити пар мјесеци по фејсбуку и јутјубу, морам мало овај нашпановани народ опустати пред јесење судбоносне дане по Републику Српску.

  Ево ти мала најава, „Гостовање народног позоришта из Сарајева у Калесији“, наравно, прије рата,па онда „јесен и вријеме кад се овце мрчу“, запамти, само ове двије приче ће имати стотине хиљада прегледа, плакаћеш пичко од смјеха.

  Иначе, шта хоћеш да постигнеш са овим,ово је кењац мени реклама, води рачуна, наљутиће се Миле, немој да изгуби изборе због такве будале?

  Изгледа да ви ботови не схватате фабулу радње, мислите да је Никола против, напротив, ја сам човјек од ријечи, увијек сам за поштовање договора, а зелени још нису раскинули са СНСД споразум о програмској сарадњи, иако право да ти кажем, на самој сам граници, наравно због тога што ништа није урађено што смо потписали?

  Немојте заборавити колико сте погријешили уздајући се у ујединитеља Стевандића, а окренули сте леђа програмском партнеру зеленим.

  Запамти, неће Стевандић Милу донијети ни један нови глас,напротив, само ће док Стевандића растуре медији до краја кампање, на њему изгубити и Миле и СНСД.

  Иначе, како вам може донијети гласове, па код њега су свакако сви из СНСД?

  Да напоменем Симо твоје из руководства, „немојте заборавити да смо ми програмским споразумом везани, да смо ми часни људи који држе до ријечи.“

  Подржали смо вам на основу споразума 32 кандидата за начелнике, побиједио је 31, само је у Добоју Живковић изгубио, али сам и њему набио 7.000 гласова више него што сте икад тамо добили.

  Вашем новом начелнику у Палама сам припремио програм, држао је говор на митингу у коме је све било из нашег програма за Пале, говор који је одушевио пар хиљада људи, чак и Додика, дао сам им име коалиције СЛОЖНО ЗА ПАЛЕ, обезбједио сам вам побједу у Палама после 25 година власти СДС и њихових партнера.
  Зна то добро Додик све, зна и како су ми вратили удруженом пљачком гласова ту несебичну подршку,видиш како тамо сад сложно влада политичка и права мафија?

  Није то Никола заборавио, полако, „неко бу најебал због тога“, што рекли дудеци из Загорја..

  Немој Симо заборавити 2016 годину, немој заборавити да је то било први пут да смо се са неким удружили на програмској основи,вјеровали смо да ће се неке ствари радикално покренути, бар на локалу.

  Поврх наше помоћи, ја сам доказано таличан другим, не кажу џаба моја фамилија, пријатељи и познаници за мене, „Никола за све ваља, само за себе не ваља“, тако је деценијама.

  Знаш Симо, ја сам старинског кова, увијек сам држао до ријечи, био одан пријатељ, поштовао старије, дао све што имам за пријатеље и немоћне и опет ћу, једном се живи.

  Оно што не волим, то је кад се ријеч не држи, због тога води рачуна шта радиш, не дољевај уље на ватру, немој заборавити да ви ништа не добијате што вам прилазе туђи пребјези, али зато МНОГО можете изгубити ако зелени као часни људи раскину споразум са вама због непоштовања,те прихвате понуду другог партнера, (има их више тренутно на сону)

  Замисли ако се не почне од марта примјењивати споразум који једва чекају сви начелници општина, знају људи шта им могу помоћи зелени, шта им у области еколошке инфраструктуре доноси студија коју сам са тимом радио скоро шест мјесеци.

  Знају мој Симо начелници шта им зелени могу помоћи у наредном периоду кроз пројекте, наравно, да је среће, уз асистенцију ПРАВЕ НАРОДНЕ ВЛАДЕ.

  Замисли мој Симо ако ме приморате да раскинем споразум, па вас онда почнем да дерем по медијима, запамти, нисам вам ја Босић, Тадић, или Мектић, „са нама ко се качио, из мјеста је најебао“ што рекао Мија Алексић у Маратонцима.

  Нато све додај да сам ја увијек другим таличан, прије мене имали сте 1/3 општина, са нама сте освојили 2/3,Пале никад нико ниоје освојиоо док Никола није дао идеју како и научио ваше кроз вашу логистику како се побјеђује до тада неосвојива тврђава’

  Значи, талија је чудо, али нека не забораве твоји Симо да је ваша талија из избора 2016 године жив организам, да мисли својом главом, да се ова талија не носи у џепу, нити се са њом може манипулисати?

  Ето толико, па поздрави твоје, тебе сам свакако искористио да ову поруку пошаљем Милу, Славку, Луки, Жељки и наравно џеју, Сребренки.

 10. Само напријед Никола,

  на политичкој сцени недостаје хумора.
  Не може све Мехта покрити.
  Алекса се нешто повукао,
  Вукота ријетко даје изјаве,
  Михаљица скроз испао из форме,
  Додик се нешто уозбиљио (додуше, насмијао ме јуче када је смаио плату Салкићу).

 11. Анализирај ти мало мој коментар, видјећеш да сте договором зелених и СНСД пристали на национално одговорну причу.

  Споразум је јасан, ако влада хоће, он доноси апсолутну контролу над преосталим ПРИРОДНИМ РЕСУРСИМА, промјену низа Закона и капитална улагања у наредном периоду у еколошку и пољопривредну инфраструктуру, од изградње свих насипа на потенцијалним плавним подручјима, до максималног улагања системе за наводњавање у државном и приватном сектору, до апсолутног уклањања свих мањих и већих депонија у Републици Српској, трајног рјешавања одлагања отпада по најсварененијим методама, заштите изворишних зона и дугорочног рјешавања водоснадбијевања становништва, па преко изградње колектора и пречишћавања отпадних вода.

  Питај сваког начелника општине у Репубици Српској да ли се слаже са овим, ја знам да су људи за, радећи студију прошле године, ни у једној општини, нити код ниједног начелника нисам наишао на неразумијевање, напротив, сви су овај амбициозан план са великом дозом ентузијазма прихватили,све уз чврсто обећање да ће све учинити да се план и проведе.

  Хоће Симо људи на локалу да раде, јебе их влада.

  Да ти не говорим како споразум зелених и СНСД има онај хумани дио,обавезу да се све учини и коначно поврати солидарност у друштво,односно, да се успостави до сада незапамћен систем социјалне правде,много јачи него што је био у социјализму, оно што се изгубило грамзивошћу и незаситошћу политичке и привредне мафије.

  Да је договор-споразум предвидио хитно и трајно стамбено рјешавање свих угрожених породица, обезбјеђивање огрева, зимнице, помоћи да се достојанствено прославе вјерски празници свим грађанима Републике Српске, да се тим породицама обезбједе беплатне услуге у здравству у свим сегментима.

  Што се тиче зелених, не може се више гледати како нам због неживота мајке умиру најбољим годинама од тешких болести, нема те мамографије, контроле у лабораторијама, услуга зубара, односно систематског прегледа који ће те мајке морати да плате,односно, нема плаћања сиротињи здравствених услуга, нису они за то криви, у то стање их је довела душманска власт, све од рата, до данас, част појединцима.

  Значи, ниједан изгубљени живот наших мајки нема цијену, ја гарантујем да здравство Републике Српске има услове да изврши бесплатне систематске прегледе и заврши све што треба у најкраћем могућем року, све да се превентивно спријечи болест и поврати снага тим мученицама.

  Све је ово тако једноставно провести, нешто за годину, остатак у наредном четворогодишњем циклусу, а завршетак свих пројеката и изградња неуништивог привредног система најдаље до 2026 године.

  Немој заборавити да нас на многе побројане и још више непоменутих ствари обавезују међународни уговори на које је потпис ставила и влада Републике Српске.

  Овдје се Симо ради о милијардама марака улагања које Република Српска може лако поднијети ако се коначно окренемо правом одговору бремена времена у коме живимо, односно, ако се прихвати наш позив на саборност и искрено крене у изнуђену ПРВУ ПРАВУ ПОЛСЕРАТНУ ОБНОВУ.

  Ако су теби ови реални планови из споразума зелених и СНСД зајебанција, а влади само још један договор који неће испоштовати, онда сте се грдно зајебали.

  Ово је Симо национално одговорна политика,какви ваши лажни ујединитељи и шупља прича о привреди неких јефтиних политичара, људи који нису без политике зарадили сто марака у животу.

  Ово је морално седло које сте могли и морали узјахати на основу споразума са зеленим и већ 2017 године направити велике помаке, а због поштеног и авангардног рада придобити борачку популацију, односно све грађане, посљедично натјерати друге партије, интелигенцију, удружења грађана и медије да се укључе у ову хуману и супер национално одговорну причу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *