Први Кинез послије 14 година опет у Сјеверној Кореји

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је данас у Пјонгјангу у разговору с кинеским предсједником Си Ђинпингом да његова земља чека жељени одговор у заустављеним преговорима са САД о денуклеаризацији.

четвртак, 20 јуна, 2019 / 18:04

"Сјеверна Кореја би вољела да остане стрпљива, али се нада да ће се друга страна наћи на пола пута са Сјеверном Корејом како бисмо истражили планове за рјешење који одговарају обостраним интересима", рекао је Ким, пренијела је кинеска државна телевизија (ЦЦТВ).

Прва посјета кинеског предсједника Сјеверној Кореји у посљедњих 14 година повећава могућност да би Кина могла да помогне да се прекине вишемјесечни застој у преговорима САД и Сјеверне Кореје око нуклеарног оружја Пјонгјанга.

Описујући то питање као "изузетно сложено и осјетљиво", Си је рекао да је његова влада вољна да игра конструктивну улогу у денуклеаризацији Корејског полуострва.

"Међународна заједница очекује да САД и Сјеверна Кореја наставе да преговарају и постигну резултате", казао је Си, пренијела је ЦЦТВ.

Самит Кима и Сија услиједио је у вријеме када су обје земље заглављене у одвојеним споровима са САД – Кина због трговине, а Сјеверна Кореја због свог нуклаерног програма.

Уочи састанка Сија с америчким предсједником Доналдом Трампом сљедеће недјеље у Јапану на самиту Г20, аналитичари наводе да би Ким могао да затражи од кинеског лидера да пренесе поруку која би могла да оживи преговоре Пјонгјанга и Вашингтона.

Си је данас почео дводневну посјету Сјеверној Кореји, најављену прије свега три дана.Оставите одговор