Прве двије вечери трећег Демофеста

Трећи је дан трећег Демофеста. Пише: Жељко Свитлица За протекла два дана се може рећи да су оправдали очекивања. Публике, наравно. Од бендова који су испали, вјероватно има и незадовољника. Прво вече, у сриједу, првих 12 демо састава из регије се представило публици и жирију. Ко је кренуо на Кастел то вече да види само […]

петак, 23 јула, 2010 / 18:54

Трећи је дан трећег Демофеста.

Пише: Жељко Свитлица

За протекла два дана се може рећи да су оправдали очекивања. Публике, наравно. Од бендова који су испали, вјероватно има и незадовољника.

Прво вече, у сриједу, првих 12 демо састава из регије се представило публици и жирију. Ко је кренуо на Кастел то вече да види само ревијалног извођача, "Стерео емсис", затекао је са свих стран окупирану бањолучку тврђаву.

Многи су "висили" вани пијући јефтиније пиво и ослушкујући, захваљујући стварно доброј опреми фестивала, шта се унутра дешава.

А унутра, око 23 часа, након демо састава, а прије Британаца, на бини је био крушевачки реге састав "ЗАА".

Трећепласирани са прошлог Демофеста пола сата су частили публику својим класичним реге репертоаром. Пјевачица "ЗАА" пјева на енглеском. С обзиром да је реге музика, још од осамдесетих па наовамо, квалитетно усвојена од стране овдашњих умјетника, "ЗАА" би можда требали освјежити пјесме домаћим тесктовима. Мада се њиховом регеу нема шта замјерити. Не морају бити С.А.Р.С и пјевати о ракији и буђавом хљебу, али кад пјевате само не енглеском ограничени сте само на "’тврду" реге публику.

01

Уосталом, можда "ЗАА" и имају пјесама на српском. Не треба гријешити душе

О демобендовима не можемо писати ако их нисмо слушали. Тек, непосредно прије "ЗАА", бијељински панкери "Икскјузд фор лајф" су изнијели бијели транспарент на којем је писало "NATO". Публика је звиждала и показивала средњи прст. Младићи из Семберије су затим спрејевима ишарали натпис, а од "А" направили оно "А анархистичко", а од "О" знак мира.

Одсвирали су неку панк пјесмицу, били еуфоричнији од саме публике и отишли у финале.

"Грасхоперс" из Котор Вароша нису прошли у финале. Они су такође на бини били еуфорични, али реакција публике на њихов наступ је била најбоља у односу на конкуренцију. Овај бенд је познат Бањолучанима, највише по томе што свирају пјесме Ману Чаоа и сличну музику. Пјесма, коју су свирали, била је у том маниру

Поред поменутих "Икскјузд фор лајф", борбу за главне неграде настављају и бањолучки "Рикол", те "Трисам" из Београда.

Публика се већ током наступа "ЗАА" приближила максималном броју који може стати на Кастел, када су се појавили "Стерео Емсис". Пјевач, Роб Бирч, један ди џеј и два бек вокала. Шармантне тамнопуте дјевојке, које цијело вријеме наступа не престају да плешу.

Умало да не запамте по добром свој долазак у Бању Луку, јер је већ послије прве пјесме отаказала бинска опрема. Но, Бирч је током поправке (која је крајала кратко) причао и забављао публику и концерт је убрзо настављен.

Њихов ултимативни хит "Конектед" је, очекивано, био оно чему су се људи највише обрадовали.

Дан други

Иако су бендови били доста добри и занимљиви, помислили смо да она прича о крају историје није далеко.

У извођачима су се могли препознати модели на које су се угледали, па смо видјели и новог Рамба, Дилана, Кристале… Колико нам је требала нова "Дубиоза колектив", не знамо, али момци из "Страва школе" су искочили на бину у терористичким капуљачама и одереповали свашта нешто о политичарима, хоџама, Босни нашој лијепој, гиздавој, поручивши да изађемо на изборе и радимо на добро свих.

Имали су добар ритам, а није се шалити са људима који би узимали таоце. Ма колико њихова "просвећеност" ишла на јетру.

Било је још ангажоване музике, а најлакше се упамтио поклич "Нећу да плаћам претплату, већ само кабловску" који су избацили панкери из Србије обучени у докторске мантиле, или разлози зашто не у дискотеку ("15 куна за пола кола пола вина, тамо гдје се пушта Северина") од музичке младежи из Дарувара.

"Килл ме лејзер", "Преждерани", "Страва Школа" и "Болесна Штенад" који су се придружили финалистима од прве вечери.

Бањолучки "Танкер" је отпрашио свој ревијални наступ стоички, представивши албум домаћој публици, а онда се чекало на звијезду друге вечери фестивала – Македонца Кирила Џајковског са "Серџук оркестром" и Рас Твидом.

Кирил је паметан. Закувати електронску музику, ритмове са много "бубња и баса" (drum ‘n’ base), а затим им негдје у умјереним, а негдје мало обилнијим количинама додати, на овим просторим љубљене дувачке инструменте, који, ето још свирају и познате дионице музичког насљеђа Македоније и Балкана. Симпатични Рас Твид је, што се каже "мастер оф серемони" (MC), има своје смислене дионице текста и стално "диже публику", што је и посао Ем сијева.

Када томе додате врелу ноћ у Бањој Луци, публику жељну забаве – концерт није могао оманути. Једна од бољих журки, откад је Демофеста.

Фестивал се не дешава само на тврђави. У Паласу се приказују филмови музичке тематике (О Џој Дивижну, Лу Риду, Тошету Проеском..) ,сваки дан по један, а традиција одржавања радионица је такође наставњена.

Оно што је новост Демофеста је нови спонзор. Сада је то, умјесто "нектар" пива, "јелен" пиво. Друга новост је везана за прву. Зове се "демон". Купујете га у мјењачницама на тврђави. Један "кошта" 2,5 КМ и за њега можете купити једно точено "јелен" пиво или неко друго пиће.

Вечерас, послије посљедњих 12 демобендова, насупају "Дископет" из Сплита, а затим "Њу јанг пони клаб", из Енглеске.

Наредне године је најављена комерцијализација фестивала. Улаз на све садржаје више неће бити бесплатан. Не би било згорег можда позвати бендове и из Бугарске, Албаније или Мађарске, мада је "југославијање" на овим просторима, тренутно и "тренд и бренд".Оставите одговор