Прва сједница Вишковићеве владе: Најнижа плата 450 КМ

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, прву сједницу на којој је усвојен Пословник о раду Владе Републике Српске, те донесена рјешења о именовању радних тијела Владе Републике Српске (одбори Владе) и Кадровске комисије Владе Републике Српске.

четвртак, децембар 27, 2018 / 21:49

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, према пословничкој и законској процедури, упутио је приједлог Народној Скупштини Републике Српске да за потпредсједнике Владе Републике Српске, именује министарку за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренку Голић и министра правде Антона Касиповића.

На данашњој сједници, Влада је донијела Одлуку о најнижој плати у Републици Српској за 2019. годину. Овом одлуком најнижа плата за 2019. годину утврђена је у висини од 450,00 КМ.

Чланом 127. Закона о раду је прописано да најнижу плату у Републици утврђује Влада Републике Српске, на приједлог Економско-социјалног савјета у посљедњем кварталу текуће за наредну годину. Уколико Економско-социјални савјет не утврди приједлог одлуке о најнижој плати, одлуку доноси Влада Републике Српске, имајући у виду кретање плата, раст производње и животног стандарда у Републици.

Подсјећамо да на сједници Економско-социјалног савјета одржаној дана 18.12.2018. године није постигнут договор о висини најниже плате у Републици Српској за 2019. годину, због чега је Влада Републике Српске, имајући у виду одредбе члана 127. став 2. Закона о  раду, донијела ову одлуку.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о допуни Одлуке о утврђивању цијене рада у износу од 108 конвертибилних марака за све наставнике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у установама образовања и културе.

Према овој одлуци, која ступа на снагу  01.01.2019. године, око 13,5 хиљада запослених у образовању и култури добиће веће плате у износу од најмање осам одсто.

Меморандумом о заједничким мјерама за период од 2018-2020. године, закљученим 18.12.2017. године између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, прецизиран је начин повећања плата запосленим у образовању и култури с циљем да 2022. године дође до изједначавања плата са осталим буџетским корисницима.

Влада Републике Српске се упознала са информацијом у предмету Давид Драгичевић и исту прихвата.

Влада Републике Српске није задовољна динамиком вођења истраге у предмету Давид Драгичевић с обзиром да је наредба о спровођењу истраге у наведеном предмету донесена у јуну мјесецу 2018. године од када није видљив никакав значајан помак чиме је нанесена озбиљна друштвена штета како институцијама Републике Српске тако и грађанима.

Влада Републике Српске захтијева од главног републичког јавног тужиоца да у складу са својим овлашћењима предузме све мјере ради хитног рјешавања наведеног предмета пред Окружним јавним тужилаштвом у Бањој Луци и да у складу са чланом 12. Закона о јавним тужилаштвима Републике Српске,  о предузетим мјерама извјести Владу Републике Српске.

Влада Републике Српске захтијева од главног републичког јавног тужиоца да анализира рад и поступање носилаца правосудних функција у наведеном предмету те да у складу са утврђеним чињеницама предузме све мјере у складу са законом.

Влада Републике Српске захтијева од Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине да након утврђених чињеница и предузетих мјера главног републичког јавног тужиоца утврди постојање евентуалне одговорности руководства Окружног јавног тужилаштва у Бањој Луци и поступајућих носилаца правосудних функција у предмету Давид Драгичевић.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2019-2021. година којим је планирана реализација инвестиционих пројеката у укупном износу од 675.389.796 KМ.

Према плану реализације, у 2019. години за јавне инвестиције ће бити издвојено 368.567.901 KM, у 2020. години 247.730.930 КМ, а у 2021. години 59.090.965 КМ.

На основу Приједлога Програма јавних инвестиција, највећа улагања у висини 88% планираних средстава биће усмјерена у енергетику, те секторе пољопривреде, шумарства и водопривреде, саобраћајне инфраструктуре, здравства и избјеглица и расељених лица.

Најзахтјевнији је пројекат Изградња вјетроелектране Хргуд чија је укупна вриједност 126.131.477 КМ, пројекат Изградња хидроелектране Цијевна 3 за који је планирано да се у 2019. и 2020. години уложи 40.000,000 КМ, затим пројекат Изградња хидроенергетског постројења Дабар, прва фаза ‐ укупна вриједност пројекта износи 122.000.000 КМ (у периоду 2019‐2020. година планира се уложити 30.290.087 КМ), те пројекат Енергетска ефикасност 2 – укупна вриједност пројекта износи 21.339.662 КМ, од чега је планирано да се у периоду 2019‐2021. година уложи 19.470.539 КМ.

Програмом јавних инвестиција обухваћени су пројекати чија реализација траје и након истека 2021. године и у том периоду је потребно уложити 42.048.684 КМ.

Пројекти за које нису обезбијеђена финансијска средстава у тренутку припреме овог документа, а представљају приоритетне потребе идентификоване од стране буџетских корисника вриједни су укупно 9.330.490.439 КМ, од чега су најзахтјевнији

пројекти из области саобраћаја и веза (укупно 5.258.370.194 КМ или 56,36%) и индустрије,

енергетике и рударства (укупно 3.717.376.726 КМ или 39,84%).

Међу пројектима који улазе у састав Приједлога Програма јавних инвестиција има и оних чија је реализација почела у претходним годинама и закључно са 2017. годином утрошено је 1.725.387.762 КМ из свих извора финансирања, а у текућој‐2018. години планира се уложити 576.740.566 КМ.

Најзахтјевнији пројекти у поглављу основна инфраструктура су у области транспортне инфраструктуре у износу од 5.211.601.880 КМ (више пројеката из области изградње аутопутева, изградње и реконструкције магистралних, регионалних и локалних путева, реконструкције тунела, жељезничке инфраструктуре, аеродрома), затим из области енергетске инфраструктуре (изградња хидроелектрана и гасовода) у износу од 3.717.376.726 КМ, те социјалне инфраструктуре јавног здравства – 228.634.569 КМ (пројекти из области изградње или реконструкције болница, амбуланти и завода).

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за 2019. годину.

1) Развијене јединице локалне самоуправе су: Бања Лука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Станари, Теслић, Требиње и Угљевик.

2) Средње развијене јединице локалне самоуправе су: Билећа, Брод, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Модрича, Нови Град, Соколац, Србац, Фоча и Челинац.

3) Неразвијене јединице локалне самоуправе су: Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

4) Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су: Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о потреби обезбјеђења средстава за организацију Европске зимске олимпијаде младих „ЕYОF 2019″.

Влада Републике Српске задужује Министарство финансија да у 2019. години, обезбиједи средства за организацију Европске зимске олимпијаде младих „ЕYОF 2019″, у износу од

1.500.000,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о разрјешењу Горан Тодоровића, дужности директора ЈЗУ Болнице „Србија“ Источно Сарајево, на лични захтјев, те донијела Рјешење о именовању Небојше Шешлије, за вршиоца дужности директора ЈЗУ Болнице „Србија“ Источно Сарајево, на период до 60 дана.9 КОМЕНТАРА

 1. Неразвијена општине Вишеград, за то треба најмање тридесетак послератних функционера затворити на максималну казну затвора.

  Изразито неразвијене општине Калиновик и Кнежево, за то се господо стријеља бар десетак кључних људи.

  Па људи, да ли неко зна колико природних ресурса има Калиновик, колико има стотина угледних људи, оних који су родом из Калиновика, а на утицајним позицијама су у Српској, у Сарајеву, у Србији………….

  Нема гдје их нема, сви су неко мудо, од директора, приватника, политичара, новинара, професора факултета, доктора………………………………………………………

  Па зар да буде општина са 2,2 хиљаде становника изразито неразвијена?

  Калиновик је просторно велика општина, има природне ресурсе да од њиховог правилног коришћења може живјети најмање 50.000 супер богатих људи?

  Како је то могуће и зашто то угледни калиновчани дозвољавају, зашто се једном не ОКУПЕ и виде како да спасе свој родни крај?

  Знају широм српских земаља другим срати и слово држати, па господо, не серите, него помозите својој отаџбини, све помажући свом родном крају и својој општини.

  Нека ми опросте многи калиновчани које познајем, везан сам Зеленгору, за Неретву, за остале бисере које Калиновик има.

  Позивам све калиновчане који се негдје нешто питају да се окупе, уједно и упозоравам, ако вас није срамота да Никола Лазаревић воли више ваш родни крај од вас који сте се тамо родили, онда ћу вас од 2019 године свакодневно наставити прозивати преко свих медија.

  1. Никола,сам си рекао природних ресурса.
   Све осим Лакташа & Градишке је колонија режима који грозно пљачка остатак територија које су заузели на британском транспортеру.
   Лакташко градишћански породични бизнис сасвим лијепо живи од тих ресурса и трансферних цијена.
   Сребреница, Братунац, Милићи, Зворник су опљачкани да би и Велика Британија позавидила на плијену па су на режим послали Кетрин Ештон који је квалитетно купио што би рекла Бисерка.
   Само још глупа стока мисли да постоји Република Српска.

   1. Извините,али ко из Градишке?Конкретно презиме?Чему такво резоновање?Или је то алудирање на Лијевче поље?Зашто Градишка,која је одувијек била најразвијенији градић,још и у прошлим временима,град без незапослених пре рата,по екон.параметрима одмах иза Марибора,у бившој земљи?Гдје су подигнуте 1.машићка буна и пецијина буна?Одакле је људи највише страдало у велеиздајничким процесима 1915.?Зашто град у којем су усташе(највише муслимани из Козарца,Кључа и Орахове) побиле 10 000 дјеце(Дубица је највише страдала) у другом свј.рату и још 20000 одраслих,град који је дао скоро 1000 погинулих бораца у овом рату?Највише бораца у 16.гаравој је из Градишке,основана је у селу Машићи.Генерали Балаћ(погинуо на Бихаћу),Лисица,Миловановић,Гвозден,Келечевић,..Реци бар једног министра из Градишке у овој влади?

 2. Smrz,smrz.
  Kako to lijepo bin-Mladen rezonuje.

  Sad prica sve opljackano.Kad je trebalo narodu objasniti,simo fin uljudan poentira vaki naki dobar pametan …

  Sikter ,nijedne vise.Pasi travu marvo.

   1. Nemere Simo (o)brez.Ti se sam u sve mjesas pa…
    Isti ko vrli predsjednik i predsjednik je isti ti.Valjda ga predobro savjetujes.

    Cuj obojica bi i protestovali protiv Suda.Moc je bolest,postaje se zavistan.Gori je porok od svih ostalih.

 3. Сербиуме,
  нису битна имена јер је власник предузећа, установа, институција један човјек остали су само марионете.
  Додуше лијепо је њима док не сврше у курву млађу 30 до 35 година и тада су свршили и са бизнисом.
  Баја га тада мијења јер Република мора да пази на одрживи развој.
  Распитају се мало,попиј кафу са министром Цинкарошем немо само вјеровати Фронталу и њиховој димној завјеси о мени министру са три мандата а Цинкарош и екипа поткопавају источну колонију 24 часа 365 дана.
  Ове приче о гаравој и велеиздајничком процесу стварно нисам знао,да није оног легендарног новинара и јунака Ковача за ваш крај знао би само по злу које уништава и поткопава Републику Српску ал никако да сврше,ваљда су прешли на пластичне репродуктивне органе.
  Зато и трају.

  https://youtu.be/fJ8tHD2AaQs

  1. Ја бирам с ким пијем кафу,то су само другари с којим сам одрастао,кумови,…Никад са политичарима,ни новинарима,то ти је исто.Не знам ко ти је цинкарош,и знам да нико из Градишке не искориштава источни дио РС.

 4. Сербиуме,
  нису битна имена јер је власник предузећа, установа, институција један човјек остали су само марионете.
  Додуше лијепо је њима док не сврше у курву млађу 30 до 35 година и тада су свршили и са бизнисом.
  Баја га тада мијења јер Република мора да пази на одрживи развој.
  Распитају се мало,попиј кафу са министром Цинкарошем немој само вјеровати Фронталу и њиховој димној завјеси о младом министру са три мандата а Цинкарош и екипа поткопавају источну колонију 24 часа 365 дана.
  Ове приче о гаравој и велеиздајничком процесу стварно нисам знао,да није оног легендарног новинара и јунака Ковача за ваш крај знао би само по злу које уништава и поткопава Републику Српску ал никако да сврше,ваљда су прешли на пластичне репродуктивне органе.
  Зато и трају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *