Прва дебата Клинтонове и Трампа

Кандидаткиња Демократске партије за предсједницу САД Хилари Клинтон и њен републикански ривал Доналд Трамп размијенили су увреде и водили битку око тога ко ће показати већи темперамент, издржљивост и расуђивање у синоћњој ватреној ТВ дебати у којој је Трамп често морао да узмиче, оцијенио је АФП.

уторак, септембар 27, 2016 / 13:29

Кандидаткиња Демократске партије за предсједницу САД Хилари Клинтон и њен републикански ривал Доналд Трамп размијенили су увреде и водили битку око тога ко ће показати већи темперамент, издржљивост и расуђивање у синоћњој ватреној ТВ дебати у којој је Трамп често морао да узмиче, оцијенио је АФП.

 Агенција наводи да је, у дебати одржаној шест недјеља пред америчке предсједничке изборе и с анкетама које показују да су кандидати скоро потпуно изједначени, Клинтонова је упорно доводила у питање спремност њеног ривала да буде у Бијелој кући.

Пред телевизијским аудиторијумом за који се пред почетак дебате процјењивало да би могао да броји и 100 милиона гледалаца, Клинтонова је магната из области некретнина који је постао ријалити звијезда представила као некога ко нема везе са тим шта прича и спреман је да каже и "луде ствари" како би био изабран.

"Ви живите у вашој сопственој реалности", рекла је Трампу 68-годишња кандидаткиња демократа, оптужујући га да је своју политичку каријеру лансирао користећи "расистичку лаж" да (предсједник САД) Барак Обама није Американац.

АФП наводи да је, док је Клинтонова себе представљала искусним гласом разума, Трамп играо снажног популисту, обраћајући се фрустрираним радницима којима су дојадили политичари и који траже промјене.

"Да вам кажем нешто, Хилари има искуство. Али то је лоше, лоше искуство", казао је Трамп у шаљивом тону.

Он је оптужио бившу државну секретарку и некадашњу прву даму САД да је "типична политичарка".

"Само прича, а нема акције. Звучи добро, али не ради", рекао је Трамп.

Овај 70-годишњак је током 15 мјесеци кампање која је изазвала дубоке подјеле био суочен са тешким питањима везаним за његов темперамент који је увео десничарски популизам у амерички политички мејнстрим.

АФП наводи да је Трамп започео дуго очекивану дебату на њујоршком Универзитету Хофстра у умјеренијем тону, а у складу са тим је своју чувену црвену кравату која означава моћ замијенио плавом која му је омогућила да изгледа више као државник.

Али, како је "температура расла", Трамп се брзо вратио вербалним нападима, стално прекидао Клинтонову током говора и чак доводио у питању њену издржљивост након упале плућа.

"Па, чим он буде пропутовао кроз 112 земаља и испреговарао мировни споразум, прекид ватре, ослобађање дисидената… или пак проведе 11 сати свједочећи пред комитетом Конгреса, онда ће моћи да ми прича о издржљивости", узвратила је Клинтонова.

Трамп је дјеловао да је све више иритиран током дебате, па је у једном тренутку почео да преврће очима и гласно уздахнуо.

У анкети коју је "Си-Ен-Ен" урадио након дебате на узорку од 521 бирача, 62 одсто испитаника је изјавило да је Клинтонова побиједила, док је 27 одсто тврдило да је Трамп побједник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *