Провео се као Вучић на Косову

У јеку нејасно мотивисане и наглашено брзоплете жеље за изласком из "замрзнутог конфликта" у случају агресијом НАТО окупиране јужне покрајине, предсједник је пошао да обиђе територију која Србији по Резолуцији УН 1244 још увијек припада.

недеља, 9 септембра, 2018 / 07:52

07:52 Шиптари су блокирали цесту

Неколико стотина Албанаца блокирало је пут Косовска Митровица – Србица (шиптарска власт ово је мјесто преименовала у Скендерај) због најаве доласка предсједника Србије Александра Вучића у село Бање, а чули су се и рафали, јавља РТС.

Протест организују ратни ветерани такозване Ослободилачке војске Косова.

Блокада је на неколико километара од Косовске Митровице, а окупљени носе транспаренте против посјете Вучића Космету. Пут је блокиран и са неколико камиона.

Планом посјете било је предвиђено да предсједник Србије обиђе предшколску установу "Маја" и да разговара са мјештанима Бања.

Село Бања налази се у Србици, која је у потпуности насељена Албанцима. У овом селу има око 300 српских кућа.

Предсједник Србије започео је јуче дводневну посјету Косову и Метохији.

Вучић је јуче обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста Аутономне покрајине Косова и Метохије у Зубином Потоку, те брану Газиводе.

Потом је обишао газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење, те Пољопривредну школу Приштина са привременим сједиштем у Лешку.

Вучић ће обратио на затварању Бизнис форума у Лепосавићу, те у Звечану одржао састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије.

08:52 Пуца се у околини Дренице

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да наоружани ветерани терористичке ОВК у овом тренутку пуцају на пет мјеста у околини Дренице, куда предсједник Србије Александар Вучић треба да прође до српског села Бање, и да за то одговорност сноси Кадри Весељи.

"Наш председник неће бити сам и неће бити незаштићен. Тренутно су на пет места блокаде, наоружани људи који пуцају, очекујемо и реакцију Кфора. Иза свега овога стоји Кадри Весељи и он сноси одговорност за све што ће се десити", рекао је Вулин за ТВ "Пинк".

Вулин је истакао да је политички представници Албанаца не разумију поруке мира предсједника Србије и да морају да покажу да су "некаква сила".

"То је све што имају. Сила. Сада се пуца, пред очима целог света, наоружани људи на Косову и Метохији сада пуцају", навео је Вулин.

08:58 Вучић: Не могу ме застрашити

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос, поводом информација да су ветерани ОВК блокирали пут Косовска Митровица-Србица због његове посјете Косову и Метохији, да су се грдно преварили ако мисле да ће га застрашити.

Вучић је истакао да ствари треба да се рјешавају ријечима и памећу, а не оруђем и оружјем.

"Грдно су се преварили ако мисле да ће ме застрашити. Још сам снажније опредељен за очување мира и српских институција и народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић у Косовској Митровици.

Он је изразио увјерење да Срби на Косову и Метохији схватају колико се бори за све њих.

09:39 Шиптари отказују посјету селу Бање

Привремене институције у Приштини отказале су посјету предсједника Србије Александра Вучића Бањама из безбједносних разлога.

Албанци су блокрали све путеве ка селу Бање због најаве доласка предсједника Србије.

Блокаде је организовао предсједник приштинске скупштине Кадри Весељи упркос упозорења Американаца да то не ради, јавила је Радио-телевизија Србије.

Вучић је прије најновије одлуке Приштине рекао новинарима да ће покушати да околним путевима дође у Бање, али да сматра да ће тешко у томе успјети.

РТС јавља да је у селу Бање мирно, да су на прилазу мјесту присутне појачане снаге полиције, док неколико стотина становника Срба очекује долазак предсједника Србије.

Шиптари су на пут извезли камионе, тракторе, механизацију, балване. Организатори су челници општина Србица, Глоговац, Исток и других мјеста која гравитирају појасу који локално становништво зове Дреница.

Присутан је све већи број наоружаних људи, а најављен је масовнији долазак албанског становништва.

Кфор и Косовска полицијска служба тврде да не могу да осигурају безбједност.

Село Бање налази се у Србици, која је у потпуности насељена Албанцима. У Бањама је око 300 српских кућа.

09:45 Вучић ипак кренуо у Бање

Предсједник Србије Александар Вучић кренуо је ка српском селу Бање упркос одлуци привремених институција у Приштини да откаже посјету, јавила је Радио-телевизија Србије.

Привремене институције у Приштини отказале су посјету Вучића селу Бање из безбједоносних разлога, јер су Албанци, бивши припадници терористичке ОВК, јутрос блокирало пут Косовска Митровица-Србица.

Они су на пут извезли камионе, тракторе, механизацију, балване. Организатори су челници општина Србица, Глоговац, Исток и других мјеста која гравитирају појасу који локално становништво зове Дреница.

Кфор и Косовска полицијска служба тврде да не могу да осигурају безбједност.

Вучић је прије најновије одлуке Приштине рекао новинарима да ће покушати да околним путевима дође у Бање, али да сматра да ће тешко у томе успјети.

10:15 Рампа у Угљарима

Конвој предсједника Србије Александра Вучића заустављен је у селу Угљаре у општини Зубин Поток, јавио је дописник Срне, који се налази у конвоју.

Предсједник Вучић са сарадницима изашао је из аутомобила и са руководствима српских општина са сјевера Косова кренуо пјешице према оближњој згради у овом српском селу, у којој би требало да донесе одлуку шта даље да чини.

Косовска полиција зауставила је конвој након што су добијене информације да је блокиран и заобилазни пут преко Зубиног Потока и села Дрен према селу Бање.

Вучић је претходно требало да иде до села Бање магистралним путем Косовска Митровица-Србица, али су тај путни правац на више мјеста блокирали бивши припадници терористичке ОВК.

Конвој предсједника Србије обезбјеђују припадници Косовске полицијске службе, а једну од патрола чини италијанска жандармерија.

10:25 Блокирани и споредни путеви, угашен интернет

Албанци заузимају све алтерантивне путеве према селу Бање, а гасе и интернет везу на дијелу између Косовске Митровице и Србице, јавио је "Спутник".

Конвој предсједника Срвбије Александра Вучића, који је упркос томе што су му привремене институције у Приштини отказале посјету, кренуо макадамским путем према селу Бање, заустављен је у селу Угљаре у општини Зубин Поток.

Вучић је раније у Звечану изјавио је да ће, упркос вијестима о блокадама пута, покушати да у село Бање стигне другим, околним путем, али је изразио сумњу да ће успјети да стигне.

Кфор и КПС обавијестили су делегацију предсједника Србије да не могу да обезбиједе тај дио његове трасе, нити могу да му гарантују безбједност.

Вучић је јутрос потврдио да је добио те поруке, те пренио информације, које је добио да је извесни Рахим Геци пуцао из свог наоружања, ваљда "да покаже да је много јак".

"Треба да се тресем од страха, мислили су ваљда да никада нећу сазнати имена људи који то раде. Сада су организовали блокаде буквално свуда и то се види да је организовано пошто те врсте спонтаности код Албанаца нема, није је никада ни било", рекао је Вучић.

Он је рекао да знају и ко су лица која учествују и ко су прави организатори, те да показује немоћ и да нису у стању да чују чак ни поруке мира.

Министар одбране Србије Александар Вулин изненада је и без образложења напустио студио Телевизије Пинк, гдје је гостовао у Јутарњем програму.

10:58 Нападнута екипа Тањуга

Албанци су на барикади у мјесту Војтеш, на правцу из јужне Косовске Митровице ка мјесту Бање, гађали флашама екипу Новинске агенције Тањуг.

Око 200 људи блокирало је пут возилима, запалили су аутомобилске гуме, а преко цијелог пута поставили транспаренте на албанском језику на којима се српски народ и предсједник Србије Александар Вучић оптужују за геноцид.

На паролама се налази транспарент са сликама несталих и убијених из тог краја.

Полиција је пред барикадом савјетовала извјештачима Тањуга да се окрену и оду, јер је много "младих и нервозних" па би могла да полети каменица.

Иако је било присутно четири-пет полицајаца, Тањуговој екипи је речено да не могу да гарантују за њихову безбједност, јавио је РТС.

Поједини окупљени провоцирали су Тањугову екипу добацивањем, а пред одлазак су новинаре гађали флашама.

Косовска полицијска служба /КПС/ је присутна дуж читаве магистрале, а Албанци на барикади носе албанске заставе.

11:47 Вучић у Бањама, ипак, причао само телефоном

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је у телефонском обраћању грађањима села Бање да се држе и да ће им држава Србија помоћи колико може.

"Надам се да ћемо се видети у бољим приликама. Желим здравље и све најбоље вашим породицама", рекао је Вучић у обраћању мјештанима села Бања, српске енклаве у општини Србица, у коју данас није могао да стигне након што су бивши припадници терористичке ОВК поставили барикаде на путевима јужно од Ибра.

Вучић је говорио телефоном са пута гдје га је зауставила патрола Косовске полицијске службе и онемогућила пролаз ка Бањама, а мјештани су га слушали преко разгласа.

Предсједник Србије је рекао за РТС да је одустао од пута у Бање да не би угрозио Србе који тамо живе.

"Неки воле пушке да спремају, ја не волим, али нисам нешто уплашен. Нећу никада позивати на оружје, али нећемо никада дозволити да се пушкама или било чиме иживљавају над нашим народом", поручио је Вучић након што је положио вијенац на мјесту убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића уз Косовској Митровици.

Он је поновио да уочи пута није помињана забрана одласка у Бање, а да за евентуални одлазак хеликоптером Кфор није добио одобрење из Напуља.

Вучић је навео да су нека од лица међу окупљенима на барикадама добро позната и да је "јасно да иза тога стоји званична Приштина".

12:19 Јавио се и Додик прије "12:44"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је забрана кретања предсједнику Србије Александру Вучићу на Косову и Метохији лоша порука марионетских власти у Приштини.
Додик је нагласио да је политика предсједника Србије политика дијалога, због чега је отишао у посјету Косову и Метохији.

Он сматра да Вучић ради одговоран народни, државни и национални посао, а да овај потез говори о такозваним косовским властима.

"Они мисле да се све може завршити силом, док је политика Вучића политика дијалога и он је дошао на Косова да разговара. Ово је и најгора прича и приступ Европи, која ће, највјероватније, да игнорише тако нешто", рекао је Додик новинарима у Бихаћу.

Додик је упитао што би се догодило да је неко од Срба забранио неком од Албанаца да пређе преко територије Србије и иде даље према Европи.

"Сада у суштини предсједнику државе, чије је Косово интегрални дио по политици те државе и Резолуцији 1244 УН, марионетске власти из Приштине забрањују да се креће међу својим народом", навео је Додик.

Према његовим ријечима, то је неприхватљиво, недопустиво и говори о самој намјери тог режима и подршци коју имају.

"Да сам на мјесту Вучића сигурно не бих отишао тамо, јер је познато да ЕУ и власти на Косову заједно дјелују и против њега лично и његових иницијатива, као и против Србије и српског народа на Косову", рекао је Додик.

12:49 Кфор гарантује Вучићу сигурност (не и слободу кретања)

Кфор је данас саопштио да предсједнику Србије Александру Вучићу нико не пријети и да је његова безбједност загарантована, те да је спреман да интервенише ако буде потребно.

У саопштењу се наводи да Кфор ради у координацији са институцијама на Косову и косовском полицијом да би се осигурала безбједност предсједника Србије, преносе београдски медији.

"Поводом протеста на путу ка селу Бање, Кфор је у контакту са косовском полицијом како би се уклониле блокаде и вратила слобода кретања, и спреман је да интервенише у складу са својим мандатом, уколико буде потребно", поручили су из Кфора.

ЕУ изразила је жаљење због отказивања посјете предсједника Србије селу Бање и затражила од свих надлежних да обезбиједе ред и безбједан пролазак током цијелог дана.

Маја Коцијанчич, портпарол високог представника Федерике Могерини, рекла је да су пуна посвећеност очувању мира и безбједности народа Косова и Србије, мудрост и смиреност оно што је потребно у овом тренутку.

Бивши припадници терористичке ОВК јутрос су блокирали путеве према селу Бање у насељу Србија, јужно од Ибра, које је током боравка на Косову и Метохији требало да посјети предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи рекао је да разумије "оправдану реакцију" Албанаца против посјете предсједника Србије дреничком крају, као и разочарање Срба у селу Бање због немогућности да ова посјета буде реализована.

Тачи је на Фејсбук профилу навео да им протести и блокирање путева, када се труде за мир и помирење, уопште не помажу.

"Сви се морамо држати и показати минималну културу људског разумевања и комуникацију", навео је Тачи, који се на Фејсбуку огласио након што је Вучић одустао од посјете селу Бање.

12:55 Дачић у свему види дипломатски тријумф

Посјета предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији и дешавања у вези са тим у српским енклавама велика су дипломатска побједа Србије и велики фијаско приштинских власти, оцијенио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је свака изговорена ријеч предсједника Србије била на линији "онога о чему се говори у Бриселу, Вашингтиону, Москви".

"То је потреба да решимо проблеме са Албанцима и да отпочнемо нову еру у нашим односима. Ако се неко томе противио он није за мирно решење", рекао је Дачић за телевизију "Пинк".

Он је истакао да је Вучићева посјета показала сурову реалност, а то је да је положај Срба на Косову и Метохији неподношљив, али и да постоје двије потпуно другачије позиције, а то су сјевер и Срби који живе у енклавама на југу покрајине.

"Мислим да је све ово контрапродуктивно за косовску страну и показали су са каквим се све проблемима Срби који тамо живе сусрећу, јер то је део њиховог свакодневног живота", рекао је Дачић.

Он је навео да не може да се сложи са оцјеном приштинских власти да се албански народ код села Бање спонтано окупио и истакао да су их окупили они којима је сметао први дан посјете Вучића.