Противтерористичка борба у Русији

MOСКВА – Руске снаге безбједности убиле су Гаџијева Газијева више рангираног припадника исламистичке побуњеничке групе у региону Сјеверног Кавказа, рекао је данас портпарол руског Националног противтерористичког комитета Николај Синцов. Према његовим ријечима, Гаџијев је убијен у региону Дагестана уз још једног милитанта у оружаном сукобу између сепаратиста и агената безбједносних служби. "Убијен је криминалац, који […]

уторак, 26 априла, 2011 / 07:20

MOСКВА – Руске снаге безбједности убиле су Гаџијева Газијева више рангираног припадника исламистичке побуњеничке групе у региону Сјеверног Кавказа, рекао је данас портпарол руског Националног противтерористичког комитета Николај Синцов.

Према његовим ријечима, Гаџијев је убијен у региону Дагестана уз још једног милитанта у оружаном сукобу између сепаратиста и агената безбједносних служби.

"Убијен је криминалац, који је умијешан у бројна убиства и нападе на цивиле, припаднике безбједносних снага", рекао је Синцов, додајући да се сматра да је Газијев био један од лидера побуњеника у Дагестану.

Газијев је четврти по реду лидер побуњеника, који је у протеклих два мјесеца убијен у сукобима са руским снагама безбједности.

Током протекле седмице, НАЦ је саопштио да су у два одвојена инцидента убијени саудијски милитант, који је био представник Ал каиде и један од лидера побуњеника у региону Ингушетије Супјан Абдулајев.

Абдулајев се борио уз лидера побуњеника Доку Умарова, који је преузео одговорност за бомбашки напад на аеродрому Домодедово у јануару, када је погинуло 37 људи.

Руске снаге безбједности убиле су 18. априла лидера исламских милитаната Исрапила Валиџанова, који је, такође био један од највиших представника Умарова.

Валџанов, који је међу побуњеницима познат као Амир Хасан, обучаван је у сепаратистичком кампу 1998. године у Чеченији, гдје се борио против федералних снага.