Противградна заштита у Семберији: Фали ракета а ни плата није боља

Противградна заштита у Семберији је у великим проблемима, јер базне станице немају довољан број ракета, а радницима који овај посао обављају у сезони су смањена примања. Двадесет четри станице противградне заштите у Семберији од Противградне превентиве РС добиле су по четири ракете за разбијање градоносних облака, док по правилнику у сваком тренутку морају имати најмање […]

петак, 20 маја, 2011 / 16:09

Противградна заштита у Семберији је у великим проблемима, јер базне станице немају довољан број ракета, а радницима који овај посао обављају у сезони су смањена примања.

Двадесет четри станице противградне заштите у Семберији од Противградне превентиве РС добиле су по четири ракете за разбијање градоносних облака, док по правилнику у сваком тренутку морају имати најмање 15. Сем тога, радницима противградне заштите су понуђена мања примања него прошле године.

И поред тога, они истичу да неће прекинути са радом, јер већина њих се бави пољопривредом, и тако чувају и своје њиве, али је проблем што немају чиме.

– Директори су више пута били у посјети и увек су говорили да су изузетно задовољни нашим радом. Сада је проблем са новцем, добили смо мање ракета него што је обавезно правилником, а смањена су нам и примања. Прошле године смо за шест мјесеци колико смо добили 1.600 марака, а сада су нам понудили само 1000. То су мале паре, јер ми у сезони радимо свакодневно и стално смо мобилни, а многи остављају своје послове да би радили на противградној заштити. Сем тога радници у другим општинама добијају више новца, иако је Семберија као пољопривредни крај и равница највише угрожена – каже Јовица Илић, стријелац противградне заштите у Јањи.

Илић истиче да су могуће штете, какве је Јања имала након градоносних олуја вишеструко веће него потребни новац за рад заштите. Сем примања и недостатка ракета, постоји проблем са слабим раидо везама. На крају, ни људима на чијим имањима су постављене станице противградне заштите нису исплаћене надокнаде које износе 50 марака годишње.

Предраг Јовић, начелник Одељења за привреду и пољопривреду општине Бијељина истиче да општина није надлежна за овај проблем, али да јој је у интересу да љетина буде безбједна. Он подсјећа да је бијељинска општина измирила све дугове које има према противградној заштити у Семберији, те да све остаје на Противградној заштити РС и Министарству пољопривреде у чијој је она надлежности, да испуне своје обавезе.

– Надамо се да ће ново руководство Противградне превентиве РС контактирати стријелце и понудити им уговоре стрелцима са барем прошлогодишњим надокнадама. Ми смо издвојили 72.000 марака, што је 3.000 по базној станици за набавку ракета и сервисирање станица. Ми смо општина која највише издваја и све плаћа на време, а на крају године помогнемо стрелце са по 200 марака, јер ценимо њихов мукотрпан рад – истиче Јовић.

Штете од града огромне

Бијељинска општина је у Семберији финансирала изградњу 24 станице противграде заштите, за шта је издвојено пола милиона марака. Потписивање уговора са радницима и њихово плаћање, као и набавка ракета је у надлежности Владе РС и републичке противградне заштите. Прошле године због недејствовања противградне заштите потпуно је уништено око 60 одсто од 6.200 хектара под усјевима, а огромна штета нанесена је и воћњацима у насељу Јања.