Протестна нота Хрватској због радиоактивног отпада

Министар за просторно уређење, грађевинаство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да је ресорно министарство предузело све потребне активности у вези са намјером Хрватске да на локацији Трговска гора, на подручју општине Двор, реализације пројекат одлагања радиоактивног отпада. “Тим поводом упутили смо захтјев и протесте Влади Хрватске и ресорном министарству и тражили […]

среда, 15 априла, 2015 / 15:22

Министар за просторно уређење, грађевинаство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да је ресорно министарство предузело све потребне активности у вези са намјером Хрватске да на локацији Трговска гора, на подручју општине Двор, реализације пројекат одлагања радиоактивног отпада.

“Тим поводом упутили смо захтјев и протесте Влади Хрватске и ресорном министарству и тражили да нам доставе све релевантне информације у вези са пројектом одлагања радиоактивног отпада на овој локацији”, рекла је Голићева у Народној скупштини Српске, одговарајући на питања посланика током “Актуелног часа”.

Она каже да су добили обавјештење из Хрватске да је захтјев Министрства за просторно уређење, грађевинаство и екологију Републике Српске упућен у процедуру.

Голићева је рекла да је хрватски Сабор у децембру 2014. године усвојио стратегију којом је као једна од локација за одлагање радиоактивног отпада предвиђена Трговска гора у општини Двор, која се налази 3,5 километара од границе са БиХ и општине Нови Град.

“Уколико би жељела да предуземе ове активности, Хрватска мора да поштује све конвенције које је потписала, међу којима и Еско конвенцију која се односи на процјену утицаја на животну средину преко државних граница која је ратификана 2009. године”, истакла је Голићева.

Она је рекла да ресорно министарство овим поводом има намјеру да упути писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу и министру за економске односе и регионалну сарадњу БиХ Мирку Шаровићу.

“Појавио се један фалсификат, гдје покушавају да ово питање сведу на сасвим неке друге оквире о чему сам обавијестила МУП Републике Српске”, истакла је Голићева.

Говорећи о приватизацији државних станова у Републици Српској, Голићева је рекла да ће за три године бити продужен рок за откуп државних станова који истиче 30. јуна 2015. године.

“Овај рок ће бити продужен за још три године, јер су многи објекти у фази изградње и до 30. јуна није могуће провести процедуру и откупити ове станове”, закључила је Голићева.0 КОМЕНТАРА