Протестанти у Њемачкој прилог цркви могу дати и картицом, и преко апликације

Иза идеје безготовинског сакупљања прилога се не скрива жеља да они буду већи, него за лакшим пребацивањем на рачун цркве.

петак, 6 јула, 2018 / 20:34

У њемачким црквама у будућности приликом сакупљања прилога више неће вриједити оправдање: "Немам ситно". Протестантска црква у Бранденбургу је патентирала сандучић помоћу којег се прилози могу платити и картицом.

– Класични сандучићи за сакупљање биће опремљени и дисплејем и уређајем за бесконтактно плаћање – објашњава Протестантска црква Берлин-Бранденбург, која је патентној канцеларији и пријавила свој изум. Како је црква објаснила ове седмице, иза идеје безготовинског сакупљања прилога се не скрива жеља за већим прилозима, него за лакшим пребацивањем тог новца на рачун цркве, пишу Вијести.хр.

– У провинцији је пут до сљедеће банке често врло дуг и мукотрпан. Овако прилози завршавају директно на банковном рачуну, што смањује бирократски поступак – саопштила је црква у Берлин-Бранденбургу.

Према ријечима Протестантске банке, размишља се и о проширењу ове врсте плаћања и на цијелу Њемачку. У плану је и посебна апликација за дијељење прилога.