Протест Википедије на руском језику

Aко се јуче покушавали ући на руску Википедију, изненадио вас је натпис насловљен реченицом – Замислите свијет без слободног знања. У тексту који се налазио на насловној страници писало је: "У Државној Думи ће бити одржан други претрес о поднијетим амандманима на "Закон о информисању" који могу проузроковати настанак вансудске цензуре интернета у Русији и […]

среда, 11 јула, 2012 / 09:54

Aко се јуче покушавали ући на руску Википедију, изненадио вас је натпис насловљен реченицом – Замислите свијет без слободног знања.

У тексту који се налазио на насловној страници писало је:

"У Државној Думи ће бити одржан други претрес о поднијетим амандманима на "Закон о информисању" који могу проузроковати настанак вансудске цензуре интернета у Русији и у том смислу затварање приступа Википедији на руском језику.

Данас заједница Википедије, протествује против увођена цензуре, опасне за слободна знања која су отворена за цијело човјечанство. Молимо вас за подршку у супродстављању овом законском пројекту".

Наиме, уколико амандмани буду усвојени, биће установљена државна агенција која ће имати задатак да прати сајтове и да их у зависности од садржаја сортира на различите листе укључујући и тзв. црну листу.

С друге стране, они који су предложили амандмане имају циљ да законским амандманима редукују интернет порнографију, педофилију али и екстремистичка садржаје.

Чији интереси стоје иза Википедијиног протеста остаје непознато, међутим то је данас, када Дума слуша приједлог амандмана по други пут, тема расправе многих портала у Руској Федерацији.

В. Беатовић