Протест у Лакташима: Воде има, народ плаћа – гдје су паре?

Радници Комуналног предузећа Будућност а.д Лакташи данас су одржали једночасовни протест испред зграде Општине Лакташи. Радници су се на протесте одлучили, како кажу, због неисплаћених личних доходака, криминала и лошег стања које влада у предузећу. Прије неколико дана овом предузећу је блокиран банковни рачун, чиме је у знатној мјери отежано функционисање и пословање. Како сазнајемо, […]

уторак, 16 априла, 2013 / 12:57

Радници Комуналног предузећа Будућност а.д Лакташи данас су одржали једночасовни протест испред зграде Општине Лакташи.

Радници су се на протесте одлучили, како кажу, због неисплаћених личних доходака, криминала и лошег стања које влада у предузећу.

Прије неколико дана овом предузећу је блокиран банковни рачун, чиме је у знатној мјери отежано функционисање и пословање.

Како сазнајемо, рачун је блокиран због дуга КП "Будућност" предузећу "Милка" из Лакташа и принудне исплате дуговања, које је нарасло са 83.000 КМ на 150.000 КМ, што је само један од узрока зашто радници сумњају да њихово предуеће издише под теретом криминала, и ту у "најбогатијој општини" Српске.

Радници, који су без доходака и уплаћених доприноса три мјесеца, носили су транспаренте са натписима: "Воде има, народ плаћа, гдје су паре?", "Предсједниче РС, помагај", "Хоћемо плате, топли оброк, социјално и пензионо"…

Поводом блокаде рачуна из предузећа је саопштено да то може довести и до проблема у вршењу услуга испоруке воде, уколико потраје блокада банковног рачуна.

– Свако вршење услуга, укључујући и испоруку воде, изискује одређене трошкове. Међутим, у случају блокаде рачуна, те трошкове не можемо покривати. Обзиром на горе наведено, користимо ову прилику да позовемо све наше кориснике који имају неизмирених обавеза према КП "Будућност" а.д. Лакташи да исте измире, и тиме помогну у деблокади рачуна – саопштено је из КП Будућност, након блокаде рачуна

Приморани ситуацијом у којој се налазе, у предузећу су покренули акцију прекида испоруке воде свим корисницима који имају неизмирених обавеза, те покретање поступака принудног извршења пред надлежним судом.

У оквиру овог предузећа функциониште лакташки водовод, а предузеће запошљава око 60 радника.

Једночасовни протести испред Општине Лакташи одржаваће се свакодневно, до краја ове недеље, рекли су у Синдикату предузећа за Фронтал.РС.

Бањолучки репрограм

Да је лакташко предузеће у тешкој ситуацији потврдили су прије неколико дана и Градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић, и начелник Општине Лакташи, Милован Тополовић, који су се договорили да дуг лакташких комуналних предузећа према бањолучком „Водоводу“ и ЈП „Депот“ буде репрограмиран.

Гаврановић је тада рекао да се сва комунална предузећа налазе у тешкој финансијској ситуацији, па тако и лакташка.

– Репрограм дуговања ће обезбиједити функционисање лакташких предузећа, али ће и бањолучким предузећима омогућити наплату на дугорочној основи. Друга алтернатива је блокада и стечај, а то свакако није циљ, јер у том случају можемо да останемо без било каквих средстава – појаснио је Гаврановић.

Он је напоменуо да су комунална предузећа дуго била ван ингеренција локалних заједница и да приликом враћања тих предузећа на управљање локалним властима нису сведени биланси, те да је већина њих у веома лошем финансијском стању.

Начелник Општине Лакташи, Милован Тополовић је истакао да су рјешења о репрограму дугова најбоља могућа у овом тренутку.

– Дуг који постоји није од јуче и он је нагомилaван. Проблеми су кулминирали и морамо их рјешавати. Сматрам да је приједлог градоначелника Гаврановића рационалан и да је интересу свих, и предузећа и локалних заједница, али и грађана. Снабдијевање водом и одржавање хигијене су најважније комуналне дјелатности и то морамо имати у виду – закључио је Тополовић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор