Просвјетни и културни радници незадовољни платама

Просвјетни и културни радници у Републици Српској су незадовољни својим примањима и остају при ранијем захтјеву да њихове плате буду изједначене са платама осталих буџетских корисника, као и да треба повећати укупна издвајања за образовање и културу, закључено је на конференцији о стању у образовању и култури коју је организовао Синдикат образовања, науке и културе […]

петак, мај 13, 2011 / 13:34

Просвјетни и културни радници у Републици Српској су незадовољни својим примањима и остају при ранијем захтјеву да њихове плате буду изједначене са платама осталих буџетских корисника, као и да треба повећати укупна издвајања за образовање и културу, закључено је на конференцији о стању у образовању и култури коју је организовао Синдикат образовања, науке и културе РС.

Предсједник Синдиката Стеван Милић рекао је новинарима да је на конференцији закључено да већа средства морају бити издвојена за усавршавање стручног кадра у просвјети и култури, а покренута је и иницијатива да се састанци представника ресорног министарства, синдиката и осталих надлежних установа одржавају сваког мјесеца како би се пратило стање у овим областима.

"Синдикат захтијева да се у предшколским установама поштују одредбе Посебног колективног уговора за запослене које се односе на најнижу цијену рада и остале материјалне трошкове и Влада РС мора да помогне локалне заједнице када је ова област у питању", рекао је Милић.

У основном образовању треба увести рационалну политику запошљавања и регулисати одлазак у пензију тако да се радници остављају на радном мјесту до краја школске године, док уџбенике треба прилагодити савременим токовима. У средњем образовању треба донијети правилник о запошљавању, лиценце за професоре морају бити трајне, а часови разредне наставе адекватно плаћени – закључено је на конференцији.

Када је ријеч о високом образовању, речено је да је неопходно обезбиједити додатна средства повећањем школарина или другим видовима финансирања, ријешити проблем двојне или чак тројне праксе професора, те наћи начин за адекватнију провјеру знања студената.

"Што прије треба ријешити статус републичких културних институција које у називу носе РС и покренути поступак пред Савјетом министара БиХ и коначно дефинисати једнакост републичких установа, јер установе у Федерацији БиХ иако су ентитетске узимају статус установа БиХ и финансирају се са нивоа БиХ", рекао је Милић.

Тематска конференција о стању у образовању и култури РС одржана је у сриједу, 11. маја, у Дому синдиката у Бањoj Луци.

У раду конференције, поред представника Синдиката образовања, науке и културе РС, учествовали су представници Министарства просвјете и културе РС, Републичког педагошког завода, Завода за образовање одраслих РС, актива директора основних и средњих школа, Универзитета у Бањој Луци и других установа из области образовања и културе РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *