Простор, облик, додир – латиница

У Црногорској галерији умјетности "Миодраг Дадо Ђурић" у Народном музеју Црне Горе на Цетињу у петак је свечано отворена изложба "Простор, облик, додир", у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске.

недеља, 17 септембра, 2017 / 10:52

Специјализована изложба за слијепе и слабовиде особе, која обухвата графике, слике, цртеже и скулптуре из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске прва је изложба те врсте у Црној Гори, којој су присуствовали министар културе Црне Горе Јанко Љумовић, амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Ђорђе Латиновић, Савез слијепих и слабовидих особа Црне Горе и многобројна публика.

Да, смарачи смо, али истину говоримо

Фронтал.СРБ само да се надовеже на чињеницу да се на фотографији јасно види да МСУ РС при свом гостовању у Црној Гори обзнањује своју изложбу латиничним писмом, што се савршено уклапа у неомонтенегринску и проусташку политику Мила Ђукановића, која се труди да од једине непокорене српске државе направи најтјешњу савезницу Хрватске и самопроглашеног Косова, које је и признало. На ово све, Његош се вјероватно окреће у гробу.

Сад даље наставак саопштења из МСУ РС:

Министар културе Јанко Љумовић је током обиласка поставке изразио своје задовољство оваквим пројектима који се темеље на социјалној инклузији као и новим могућностима регионалне сарадње. Истакао је потпуну подршку сарадњи између ове две институције и нагласио важност размјене пројеката и искуства између иституција културе Црне Горе и Републике Српске

Отварајући изложбу амбасадор Латиновић је нагласио: "Посебна вриједност ове изложбе је њена адаптација и инклузивност за слијепа и слабовида лица, што је омогућено савременим средствима употребе звука, мириса, предмета на додир, и текстова на Брајевом писму”.

Изложба је први пут представљена у Музеју савремене умјетности РС поводом обиљежавања 40 година од оснивања Групе и тада је реализована уз стручну помоћ и подршку Тифлолошког музеја у Загребу, а у овој институцији гостовала је током јуна, јула и августа 2017. године. Гостовањем изложбе у Црногорској галерији умјетности "Миодраг Дадо Ђурић" на Цетињу наставља се успјешна сарадња Музеја савремене умјетности РС са партнерским институцијама у региону, као и тежња ка међуинституционалном и међусекторском повезивању и креирању мреже музеја, чији основни циљ је да се путем специјално осмишљених програма и савремене музеолошке презентације допринесе интегрисању слијепих и слабовидих особа у културни живот средине

Успостављена комуникација са Савезом слијепих и слабовидих особа Црне Горе, биће настављена и током трајања изложбе када ће се организовати и групне посјете и посебан програм за слијепа и слабовида лица.

Изложба ће бити отворена до 8. октобра, а након Црне Горе планирана је поставка у Галерији Матице српске у Новом Саду.