Прослава Божића међу Србљима

Обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника Божић у БиХ почело је раним богослужењима у храмовима Српске православне цркве, у склопу којих је прочитана посланица патријарха Иринеја. У бањолучком храму Христа спаситеља литургију је служио епископ Јефрем са свештенством. Честитајући Божић традиционалним поздравом – Мир божији Христос се роди, владика Јефрем је позвао српски народ да следећи Христов […]

петак, јануар 7, 2011 / 15:12

Обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника Божић у БиХ почело је раним богослужењима у храмовима Српске православне цркве, у склопу којих је прочитана посланица патријарха Иринеја.

У бањолучком храму Христа спаситеља литургију је служио епископ Јефрем са свештенством.

Честитајући Божић традиционалним поздравом – Мир божији Христос се роди, владика Јефрем је позвао српски народ да следећи Христов примјер живе у скромности живота, миру и толеранцији.

Честитке поводом Божића српском народу и свештенству Српске православне цркве упутили су и највиши званичници БиХ, Српске и Федерације БиХ, као и високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Божићне литургије служене су и у свим православним храмовима у Српској и Федерацији БиХ.

Митрополит дабробосански Николај божићну литургију је служио у Саборној цркви у Сарајеву.

Поводом Божића у Српској данас и јуче нису радиле државне институције.

Срби прослављају Божић и у Аустрији

Срби у Аустрији прослављају данас велики хришћански празник, Христово рођење – Божић.

Велики број вјерника присуствовао је синоћ служењу бденија уочи Божића у храмовима српске православне цркве широм Аустрије.

Више стотина вјерника прошло је на Бадње вече кроз храмове Светог Саве у 3.бечком округу, Успенија пресвете Богородице у 17.округу и Васкрсења Христовог у 2.бечком округу.

Божићно славље почело је тачно у поноћ првом литургијом, којом се објављује рођење богомладенца Исуса Христа.

На сам дан Божића у храмовима српске православне цркве у Аустрији служена је празнична света литургија, након које је најрадоснији хиршћански празник прослављен у кућама у кругу породице и традиционалну трпезу.

Бадње вече је иначе дан који је обично нерадан у Аустрији, будући да се поклапа са каталочким празником Света три краља, тако да велики број српских вјерника искористи обично ово за продужени боравак у отаџбини.

Међутим, од укидања визног режима прошле године, Бадње вече и Божић све чешће се славе у Аустрији уз присуство рођака из Србије.

Хрватска: Православни вјерници прославили Бадње вече

Православни вјерници у Хрватској синоћ су прославили Бадње вече, а цркве су биле пуне вјерника, којима су након бдења подијељени бадњаци.

У загребачком саборном храму се скупило мноштво вјерника, гдје је обред служио митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Јован, уз саслужење свештенства епархије.

Вјерницима су, након обреда и митрополитовог обраћања и честитања Божића, подељени бадњаци, а загребачка црквена општина организовала је дружење с вјерницима.

Представници српске заједнице у Хрватској и амбасаде Србије митрополиту су честитали Бадње вече и Божић, а све веће ТВ станице су синоћ извијестиле о обредима обиљежавања тог празника.

Прије празника, православним вјерницима који Божић славе по Јулијанском календару, честитали су високи државни званичници и представници Католичке цркве.

Данас ће на литургијама у свим православним храмовима у Хрватској бити прочитана Посланица патријарха српског Иринеја.Оставите одговор