Пропао „атентат“ на фејсбук

Свега тридесетак хиљада од готово 500 милиона корисника Фејсбука угасило је у понедељак своје налоге у знак протеста због повреде приватности. Било је планирано да "Прекини Фејсбук" протестом корисници искажу своје незадовољство због све мање приватности на популарном сајту, што се огледало у расту броја приватних података који су били јавно доступни без јасно изражене […]

уторак, јун 1, 2010 / 13:55

Свега тридесетак хиљада од готово 500 милиона корисника Фејсбука угасило је у понедељак своје налоге у знак протеста због повреде приватности.

Било је планирано да "Прекини Фејсбук" протестом корисници искажу своје незадовољство због све мање приватности на популарном сајту, што се огледало у расту броја приватних података који су били јавно доступни без јасно изражене сагласности корисника.

Ипак, упркос приличној прашини која се тим поводом подигла, "дугме" је притисло око 33.000 корисника, пише британски "Телеграф", позивајући се на АФП.

На сајту организатора протеста наводи се да то што Фејсбук пружа корисницима могућност избора када је у питању доступност приватних података није никакво оправдање јер је "за просјечног корисника сувише компликовано да то разумије".

Марк Цукерберк се сложио да је систем подешавања био превише комплексан, али је рекао да је процес поједностављен тако да људи лакше могу да контролишу податке који су доступни и другима.

Ипак, већина људи сматра да би профили по "дифолту" требало да буду приватни, а да корисник затим за сваку информацију одлучи да ли ће је учинити јавном или не.

Без обзира на оправдану забринутост, у понедељак је, према подацима са сајта организатора протеста, профил на Фацебооку угасио 34.431 корисник, тако да је Фејсбук остао – нетакнут.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *