Пропала лобистичка кућа са којом је сарађивао Додик

Дјy и ЛеБеф, консултантска фирма из Сједињених Америчких Држава осакаћена финансијским грешкама, банкротирала је синоћ. То је највећи колапс једне правне фирме у историји ове земље. Како пише Њујорк Тајмс, власник фирме је најавио у понедјељак да је план ликвидација. Такође, око 90 упосленика биће замољени да помогну при лаганом гашењу послова. Компанија има 315 […]

уторак, мај 29, 2012 / 12:52

Дјy и ЛеБеф, консултантска фирма из Сједињених Америчких Држава осакаћена финансијским грешкама, банкротирала је синоћ.

То је највећи колапс једне правне фирме у историји ове земље. Како пише Њујорк Тајмс, власник фирме је најавио у понедјељак да је план ликвидација. Такође, око 90 упосленика биће замољени да помогну при лаганом гашењу послова. Компанија има 315 милиона долара неизмирених обавеза, од којих 225 милиона према банкама, док остатак се односи на потраживања власника фирме и бивших партнера.

Овај колапс највише је погодио саме упосленике. Стотине младих правника и другог особља наћи ће се на тржишту рада, наводи угледни амерички лист.

У Босни и Херцеговини Дјy & ЛеБеф је познат као фирма која је радила консултантске услуге Влади Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама, на међународном плану, али и у самој Босни и Херцеговини. Још 2008. Влада РС ангажовла је ову америчку адвокатску фирму да би је савјетовала у преговорима с међународном заједницом и заступала интерес РС у свим другим правним питањима.

До 2010. Влада РС је ангажирала фирме Дјy & ЛеБеф, ЛЛП; Пикард Кент & Роу, ЛЛП и Квин Гилеспи, ЛЛЦ. Уговор с Дјy & ЛеБефом окончан је концем априла 2009., а правне савјете и адвертајзинг Влада РС је почела добијати од Пикарда, Кента и Роуа, угледне адвокатске фирме коју су основали бивши упосленици Дјyа & ЛеБефа.

Премијер Александар Џомбић у фебруару 2011. потврдио је да је Влада РС у протеклим годинама ангажовала адвокатску канцеларију за њено представљање у иностранству те да је у 2010. за те намјене из буџета издвојено око девет милиона марака, а у 2011. години 7,5 милиона КМ.

Министарка у Влади РС за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић у марту 2012. је казала да ће се наставити ангажирање лобистичких кућа и адвокатских канцеларија у иностранству који заступају њене интересе, а за те намјене из ентитетског буџета биће издвојено 5,6 милиона КМ, а "лани је дато шест милиона".

С обзиром на то да су у питању уговори који носе ознаку "интерно", односно имају одређени степен тајности, Цвијановић није могла одговорити с којим то консултантским кућама РС има уговоре, али је додала да је у питању и један адвокатски уред, ангажован од Владе РС још прије неколико година. У питању су и лобистичке куће, а Цвијановић наводи да Српска те активности проводи и у САД и Европској унији, а све послове координира Министарство за економске односе и регионалну сарадњу.
 0 КОМЕНТАРА

 1. И пропашће све чега се он дотакне 😀 а шта је сада са парама које су у њих уложене? И зна ли ко колико смо пара бацили на њих?

 2. Pare pojela maca. A, kako su nas zastupali osjetili smo na svojoj kozi. Milijarde su procerdali kao da im je cacevina. Nekidan covjek apeluje da mu se pomogne kako bi lijecio svoja dva bolesna sina. Covjek ne trazi nista osim da se zaposli jedno od roditelja. I ,nasa carevina , nasa presvijetla vlada ko cute kao zaliveni.
  Bagro banditska!

 3. И сад немају никаквих дугова ни обавеза према Републици Српској. Бачен новац…

  Устај народе, крајње је вријеме!

  x-(x-(x-(x-(x-(

 4. Eh, veceras sam dragi moji gledao na ATV-u u emisiji Jedan na jedam ministricu Cvijanovicevu. Mi smo i dobro prosli, dobro nas ikako ima kakvi bolesni umobolnici nas vode. Zena naucila napamet i veze li veze. Pas s maslom ne bi mogao polokati sta na lupa. Voditelj se ironicno smije,a kamerman cesto prikazuje njenu nervozu nije orestajala cupkati koljenima. U oci voditelju sagovorniku ne gleda, sto je jedan od znakova pogubljenosti, a i osnovne kulture da se sagovorniku gleda u oci. Samo lazovi i krivci izbjegavaju pogled u oci.
  Dotaknu se i ove teme, ali vrhunac je bio kada rece: RS su prepoznali inostrani investitori kao DRAGULJ!!!!!!!!!!
  Dakle : spoj bezobrazluka, cinizma, drskosti neznanja, poltronstva, gluposti…
  A poslije gledam na ne znam kojoj tv emisiju o Causeskuu i Rumuniji pod njegovom diktaturom , pa sam povlacio paralele.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *