Пронађена течна вода на Марсу

Испод површине Четвртог камена од Сунца има течне воде, показују нова мјерења Насиног ровера „Кјуриозити“. До сада, научници су сматрали да на Марсу нема услова за постојање воде у течном стању.  Професор Ендрју Коутс рекао је да су он и његове колеге досад имали доказе и показатеље постојања воде у пермафросту, а ово је први […]

понедељак, април 13, 2015 / 23:58

Испод површине Четвртог камена од Сунца има течне воде, показују нова мјерења Насиног ровера „Кјуриозити“. До сада, научници су сматрали да на Марсу нема услова за постојање воде у течном стању.

 Професор Ендрју Коутс рекао је да су он и његове колеге досад имали доказе и показатеље постојања воде у пермафросту, а ово је први доказ да на Марсу има и воде у течном стању.

Последњи налази показују да у саставу тла Црвене планете има доста соли која спречава леђење воде на уобичајеним температурама. Када се помијеша са калцијум-петрохлоратом, вода у течном стању може да постоји и на минус 70 степени Целзијуса.

Иако се вода подразумијева као један од кључних састојака за развој живота, Четврти камен од Сунца остаје прилично негостољубива планета. Најновији налази највјероватније неће промијенити становиште да је живот, ако је икада био развијен на Марсу, изумро прије више од милијарду година.

„Постоје организми на Земљи – халофили, који могу да преживе у веома сланој околини, али ако је такође веома хладно и суво, то представља проблем. Радијација на Марсу не дозвољава да се ишта развија“, истиче Коутс.

Објашњава да је течна вода само један од услова за развој живота, а да су потребни и други.

На Земљи, глобално магнетно поље штити атмосферу од штетне Сунчеве радијације. Научници вјерују да је Марс у прошлости имао слично магнетно поље и гушћу атмосферу, али да је то поље нестало прије око четири милијарде година.

Данас, космичка радијација пробија најмање метар дубине површине Марса и убила би чак и најиздржљивије микробе на Земљи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *