Пронађена најдужа бутна кост диносауруса у Европи

Палентолози су у Шпанији пронашли остатке бутне кости диносаура дугу скоро два метра и то је најдужа до сада пронађена у Европи. Фондација "Динополис" саопштила је да је кост дуга 1,92 метра пронађена почетком године на локацији Риодева недалеко од мјеста Теруел на истоку Шпаније. Поред бутне кости пронађене су цјеваница дуга 1,25 метара и […]

субота, септембар 25, 2010 / 14:57

Палентолози су у Шпанији пронашли остатке бутне кости диносаура дугу скоро два метра и то је најдужа до сада пронађена у Европи.

Фондација "Динополис" саопштила је да је кост дуга 1,92 метра пронађена почетком године на локацији Риодева недалеко од мјеста Теруел на истоку Шпаније. Поред бутне кости пронађене су цјеваница дуга 1,25 метара и кичмени стуб.

Вјерује се да је кост припадала великом дуговратом диносаурус тешком више од 40 тона дугог 30 метара "Туриасаурус Риодевенсис" и који је први пут пронађен на истој локацији 2004. године.

Нови фосилни остаци, поред оних прикупљених 2004. године, омогућиће фондацији да изгради скелет животиње, која је живјела прије 145 милиона година.Оставите одговор