Пронађена камена капија у Луксору

Египатски и француски археолози пронашли су у близини Карнака 2.700 година стару камену капију која је припадала нубијском краљу Шабаки, саопштило је египатско Министарство за антиквитете. Капија је у "добром стању", а водила је до просторије у којој је краљ чувао своје благо, наводи се у саопштењу министарства. "То је био први пут да је […]

понедељак, јул 4, 2011 / 11:54

Египатски и француски археолози пронашли су у близини Карнака 2.700 година стару камену капију која је припадала нубијском краљу Шабаки, саопштило је египатско Министарство за антиквитете.

Капија је у "добром стању", а водила је до просторије у којој је краљ чувао своје благо, наводи се у саопштењу министарства.

"То је био први пут да је неки предмет 25. династије пронађен у тако добром стању и да га није уништила 26. династија", рекао је за Франс Прес вођа тима Мансур Бораик.

На великим каменим вратима налазе се живописне гравуре које приказују краља Шабака како нуди богињу истине Мат врховном божанству Амону Ра.

Археолози су открили и камени зид око храма врховног бога града Мемфиса – Птах. Његов храм је био подигнут на мјесту ранијег храма из доба Средњег краљевства и њега је обновио Шабака.

Храм би требало да буде отворен за јавност идуће зиме и археолози се надају да ће успјети да изложе и Шабакину капију.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор