Пронађен први доказ постојања воде на Марсу

Научници америчке свемирске агенција НАСА објавили су да су пронашли први доказ постојања текуће воде на Марсу, што ће, уколико буде потврђено, бити прво такво откриће на тлу црвене планете. НАСА је саопштила да је летјелица која кружи у орбити око Марса од 2006. године више пута и на неколико локација забиљежила појаве које указују […]

петак, 5 августа, 2011 / 13:33

Научници америчке свемирске агенција НАСА објавили су да су пронашли први доказ постојања текуће воде на Марсу, што ће, уколико буде потврђено, бити прво такво откриће на тлу црвене планете.

НАСА је саопштила да је летјелица која кружи у орбити око Марса од 2006. године више пута и на неколико локација забиљежила појаве које указују на постојање текуће воде у периоду прољећа и љета, јавио је АФП.

Снимци кратера Њутон на јужној полулопти у различитим временским периодима показују дугуљасте трагове који се шире дуж неколико стрмих падина, а затим нестају када наступи хладнији период.

Алфред Мекјуан, стручњак са Универзитета у Аризони и водећи аутор студије у часопису "Сајенс" у оквиру које су анализирана ова открића, каже да "најбоље објашњење које за сада имамо јесте да је ријеч о току слане воде", али да то није и доказано.

"То је сада мистерија, али мислим да ће моћи да се ријеши уз додатне огледе и експерименте", сматра Мекјуан и истиче да су "хиљаде" ових појава забиљежене на седам локација у протекле три године.

На Марсу до сада није откривено постојање ниједне течности.Оставите одговор