Пронађен брод славног гусара Хенрија Моргана

Археолози код панамске обале пронашли брод за који се вјерује да је припадао славном гусару Хенрију Моргану. Тим америчких подводних археолога предвођен Фредериком Ханселманом, открио је дио брода "Сатисфацтион" пирата Хенрија Моргана из давне 1671. године. Верује се да је Морган бродом превозио благо, али Ханселман тврди да "злато припада историји". "Не вјерујем да ћемо […]

четвртак, 11 августа, 2011 / 12:36

Археолози код панамске обале пронашли брод за који се вјерује да је припадао славном гусару Хенрију Моргану.

Тим америчких подводних археолога предвођен Фредериком Ханселманом, открио је дио брода "Сатисфацтион" пирата Хенрија Моргана из давне 1671. године.

Верује се да је Морган бродом превозио благо, али Ханселман тврди да "злато припада историји".

"Не вјерујем да ћемо пронаћи ‘закопано благо’. Оно што ми радимо нема везе са профитом, већ дјелићем историје", рекао је вођа тима након проналаска.

Интересантно је да је овај подухват финансирала фирма која производи рум са именом Хенрија Моргана.

"Када нам се пружила прилика да учествујемо у оваквом истраживању, прихватили смо је оберучке. Артефакти који су пронађени помоћи ће да оживимо авентуре капетана Моргана", рекао је Ханселман.
Велшанина Хенрија Моргана је унајмила британска влада да штити "британске интересе у америчким колонијама". Уништавао је све бродове који су могли да наштете тим интересима. Заповједао је флотом од 36 бродова.

На пловидби ка луци Кастиљо де Сан Лоренцо изгубио је четири брода, међу којима и "Сатисфакшн". Морган је преживео "немирно море" и постао замјеник гувернера Јамајке.

Умро је 1688. године.

На подручју гдје су откривени остаци брода пронађено је шест топова који ће бити премјештени у панамски Национални институт за културу.