Промовисање популационе политике

БАЊА ЛУКА – Мјере популационе политике у Републици Српској потребно је системски активирати, али је неопходно и њихово значајније промовисање у медијима да би се покушао ријешити проблем тренутне лоше демографске ситуације у Српској, речено је данас на округлом столу о о популационој политици. Министар породице, омладине и спорта РС Нада Тешановић истакла је да […]

среда, 20 априла, 2011 / 13:45

БАЊА ЛУКА – Мјере популационе политике у Републици Српској потребно је системски активирати, али је неопходно и њихово значајније промовисање у медијима да би се покушао ријешити проблем тренутне лоше демографске ситуације у Српској, речено је данас на округлом столу о о популационој политици.

Министар породице, омладине и спорта РС Нада Тешановић истакла је да су приоритети у мјерама популационе политике рађање првог и трећег дјетета.

"Настојимо да провођењем програма `Фонд за треће и четврто дијете` утичемо да треће дијете мора бити рођено ако желимо опстанак становништва на овом подручју", рекла је Тешановићева на скупу "Популациона политика и медији – значај, потребе и могућности".

Према њеним ријечима, људи у суштини не знају шта је популациона политика, шта су наталитетне мјере и све се поистовјећује са вишечланим породицама.

"Од 2002. године природни прираштај у РС је негативан, што значи да је већи број умрлих него рођених. Ако се такав тренд настави и у наредном периоду, за очекивати је низ негативних импликација које се манифестују промјенама у стросној и економској структури становништва, области радне снаге, образовања, здравства и социјалне заштите", рекла је Тешановићева.

Она је изразила наду да ће у наредној години Одјељење за породицу добити више средстава од садашњих два милиона КМ, како би се успјешно могле проводити мјере популационе политике РС.

Предсједник Савјета за демографску политику РС Милорад Живковић нагласио је да је у посљедих неколико година у РС негативан природни прираштај и да је смањена стопа фертилитета.

"Министарство породице, омладине и спорта РС и Савјет за демографску политику РС су покушавали различитим стратегијама, приједлозима мјера и активностима побољшати суморну демографску слику РС. Мјере се могу подијелити на краткорочне и дугорочне, а једна од значајнијх је и вантијелесна оплодња којом је РС у посљедње три године богатија за више од 200 беба", додао је Живковић.

Он је истакао да у РС, али и окружењу није приоритетно питање колико је потребно новца да би се демографска ситуација побољшала, него да ли је друштво спремно да издвоји новце какао би се дошло у позицоју простог обнављања становништва.

"Резултати популационе политике не могу се у кратком периоду видјети, него је потребно систематично и дугорочно радити на том пољу", рекао је Живковић.

Представник продукције "Нира" из Београда Вера Ситарица оцијенила је да медији у промовисању популационих политика имају значајну улогу наметањем различитих трендова.

"Наравно да медији нису једини који одређују колико ће неко имати дјеце, али имају огроман утицај. Неопходно је медијски мотивисати младе људе да имају што више дјеце и показати им да то није никакав баук", рекла је Ситарица на округлом столу који је организовало Министарство породице, омладине и спорта РС.0 КОМЕНТАРА