Промовисана антологија ратне лирике Српске

У Умјетничкој галерији у Добоју вечерас је представљена књига „Антологија ратне лирике Републике Српске 1992 – 2002“, коју је припремио Василије Шајиновић из Добоја, док је издавач „Штампа“ Добој. "Ова Антологија за свој оквир узима књижевни простор Републике Српске као већ дефинисан и дефинитиван простор на коме су и за који су српски пјесници испјевали […]

петак, децембар 9, 2011 / 08:34

У Умјетничкој галерији у Добоју вечерас је представљена књига „Антологија ратне лирике Републике Српске 1992 – 2002“, коју је припремио Василије Шајиновић из Добоја, док је издавач „Штампа“ Добој.

"Ова Антологија за свој оквир узима књижевни простор Републике Српске као већ дефинисан и дефинитиван простор на коме су и за који су српски пјесници испјевали антологијске ратне пјесме", рекао је на промоцији књиге Шајиновић.

Према његовим ријечима, у књизи је обухваћен избор лирике са тематско – мотивском поетизацијом отаџбине, завичаја, народног предања, традиције, историје, културе, религијских и духовних вриједностии српског народа.

"Антологија садржи избор најбољих лирских пјесама насталих у периоду 1992 – 2002. године, чије теме и мотиви директно или индиректно имплицирају рат вођен за слободу српског народа у БиХ, те обухвата пјесме са сликом свијета каква се рефлектује и прелама у човјеку који пјева у пост ратном периоду", нагласио је Шајиновић.

На 466 страна књиге, поред предговора, представљено је 207 лирских остварења од 51 пјесника, међу којима су Рајко Петров Ного, Ранко Рисојевић, Ружица Комар, Владимир Настић, Дејан Гутаљ, Стевка Козић Прерадовић, Гојко Ђого, Неђо Шиповац, Милан Кузмић, Јелена Ђурковић и Данило Тепановић.

Књига "Антологија ратне лирике Републике Српске 1992 – 2002" је као издавачки пројекат 2010. године прихваћена на конкурсу за издавачку дјелатност, а тиме и суфинансирана од Министарства просвјете и кутуре Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *