Промоција Печата: Антиглобализам, љевица и ћирилица

Избори на Старчевици су нас заокупили, па нисмо стигли да вас извијестимо о бањолучкој промоцији Печата, актуелно најчитанијег недељника Србији.

понедељак, април 4, 2011 / 11:18

Промоција сама по себи није посебан догађај, сем што је замишљена као трибина на којој су мишљења могли размијенити читаоци и делегација листа предвођена уредником Милорадом Вучелићем.

Пише: Марко Шикуљак, фото и видео Жељко Свитлица

Он је представљајући Печат више пута нагласио да је лист избио на прво мјесто најчитанијих недељника у Срба, те да за њега пишу неки од најслободоумнијих српских глава, међу којима су били и покојни Момо Капор и Михајло Марковић, те још увијек активни Милован Данојлић, Брана Црнчевић, Добрица Ћосић, Милорад Екмечић и други.

Ово је истакнуто јер је Печат једно од ријетких мјеста гдје се њихова ријеч може чути, а Печат тражи своје мјесто под сунцем у вријеме када је слобода медија по Вучелићу најугроженија.

-Својевремено сам као млад писао о гушењу слободе мисли и аутономије универзитета за време комунизма, и мислио да горе не може. Данас је Србија земља у којој се забрањују емисије, као што се десило са емисијом Атлантис Биљане Ђоровић на Радио Београду – рекао је Вучелић.

Промоција Печата у Бањој Луци

Печат се профилисао као љевичарски, антиглобалистички и национални недељник. Вучелић се похвалио угледом који лист има у иностранству, јер су у њему објављивали текстове или су интервјуе дали Ноам Чомски, Дајан Џонсон, Мери Волш, Дејвид Питерсон и други.

Окренут је тематским текстовима и питањима каква су гентски модификована храна, приступање НАТО, односи са Русијом, Косово, Република Српска… док се на конкретне догађаје осврћу када се деси нешто попут пребацивања Његоша у црногорску књижевност или када се у Ади открива споменик мађарском генералу који је одговоран за смрт на хиљаде Срба.

О актуелном моменту и све већем приближавању ка НАТО, Вучелић је оцијенио да Србија највише гура БиХ у овај савез. По њеном уласку, као и очекиваном прикључењу Црне Горе, Србија ће наћи изговор да сви Срби буду у једној организацији.

-Наћи ће се ту и неки владика СПЦ, као што се и већ сада може наћи, који ће рећи да српски народ не треба да се раздваја, и да треба да буде заједно – додао је Вучелић.

Александар Дунђерин, човјек задужен за културне рубрике у Печату говорио је о очувању српског језика и писма, као и покушајима конвертовања српских писаца у босанске, црногорске, или пак свепрожимајуће мултикултурне војвођанске књижевности.

Печат је један од ријетких медија који је дигао глас против завођења Његоша и Николе Маловића у Народној Библиотеци Србије као црногорских писаца. Након жучне реакције они су остали Срби, али сам покушај да се живим човјеком, који свој роман почиње реченицом „И даље мислим и пишем на српском“, манипулише на начин како је то учињено са Маловићем довољно говори о бескрупулозности оних који би и даље черупали српски језим.

По Дунђерину, много већа одговрорност у овим процесима је на Србима, који или немају стратегију шта у овој области треба радити, или чак силом иду против интереса свог народа, у покушајима да се на развалинама српског створи нови, БХС језик.

Печат је ту направио обрнут корак, па је један од ријетких, ако не и једини лист који је латиничну штампу замијенио ћирилицом.0 КОМЕНТАРА

 1. Мислим да је ово јако квалитетан недељник који се не боји да објави истину, да изрази сумњу и да уз све то његује своје! Пуна подршка!

 2. Mislim da je ovo jako nekvalitetan nedeljnik koji ne poštuje osnovne elemente novinarske profesije.

  Sebe definiše kao ljevičarski nedeljnik, ma sve ljevičar do ljevičara, ne možeš sebi doći od ljevičarstva nabrojanih.

  Ali, kad Vučela počne da priča o slobodi medija, to je upravo urnebesno. Čovjek koji je sinonim za najcrnju propagandu i prvi grobar RTS-a našao da drži slovo o slobodi.

 3. Сад још само да и чича Симо задигне ногу па да и српска пишока, а не само потуричка, пошкропи најозбиљнији (поред Геополитике) недјељник на српском језику.:D

 4. Божо Чукеранац, 07.04.2011. 14:55:47 [2037]

  “ЗАДИЋИ ЋУ ногу!
  Јебем те матора и неписмена!!!“

  Јебати ћу ја тебе Божо.. Је ли ово правилно?
  Или је правилно: “Јебаћу ја тебе Божо“?

  Једно јесте.

 5. Божидаре, мајку му. Па морам повраћати кад Вучела прича о слободи и објективности тиска.

  А запишавање са дигнутом ногом вршим за твој ћеиф, да ти не спане пророчки ореол. Или спадне. Ђаво би га знао шта је правилно.

 6. Какви ликови, невјероватно. Ви се право разумијете шта је љевица а шта десница. Прави социјалиста је Вуллин, и он ради у овом печату, који једини нешто опозиционо може рећи. Што се тиче Вучеле, мутан је, али поред Тадића и Шутановца би могао бити преосвештени. Има на печатовом сајту интервју који је радио Екстра магазин, http://www.pecat.co.rs/wp-content/uploads/2011/04/intervjubanjaluka.pdf па видите

 7. List je odličan, upravo ovih dana mi je došao pod ruku broj od 11.februara, čini mi se, pa ga lagano čitam i proučavam, rano je da idem u detalje, ali zasad, mogu reći da je nešto novo i drugačije kod nas, ne vjerujem da će Milorad zabraniti, ne može njega uništiti jedan list, naročito dok ima policiju, prosvjetu, zdravstvo i penzionere na svojoj strani, to je 85% biračkog tijela koje izlazi na izbore!;)

 8. Леско,

  Мислим да си ти глуп и сви они које је Вучела навукао на своју пропаганду једном. А када му и други пут исто успије, е онда се може рећи да је ваша глупост шира од универзума.

 9. То са универзумом… То ти је исто испуц’о неки дан и магнетни трансформерс, али га је јебало то што није могао пронаћи на латинском!:D
  Јебига, преписивао је од Алберта и Милеве а они нису били склони изјавама на латинском!:D:D:D

 10. Pa vi bi prodali pismo i jezik samo zbog Bosne u EU !
  Pitam se sto to GRCI i BUGARI nisu uradili, samo nasi pametnjakovici su u stanju da to urade jer zamisljaju da bi sa tim bili bogati i imali vise u dzepovima !

 11. Prosto nevjerovatno, sad im se kao kvalitet uzima što su „prešli“ na ćirilicu. Da su osnovani 1945, pa da čovjek kaže, nego to bi 2008, ko im je smetao da odmah izlaze na ćirilici?

  Sve siva eminencija i dični patrioti, ali se, eto, zaigrali oko latinice jedno godinu dana, dok nisu skontali.

 12. И овај Вучелић је неки просеритис. Био код Слобе, сад му ни Дачић не ваља… Ма хајте нисмо дјеца. Можда искупљује гријехе, али шта то мене брига новине му и онако не купујем.

 13. Тешко је то штиво за ове падобранце што наскачу на фронтал…
  Не мо’ш „претит“ фарму и „читет“ Печат!:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *